Του Βάιου Κρόκου

Τέλος στα όποια σενάρια περί ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ έβαλε πρόσφατα ο νέος επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ, κ. Χάρης Σαχίνης ο οποίος παρουσίασε το αναπτυξιακό πλάνο και τις προτεραιότητες της εταιρείας. Τι σημαίνει αυτό;

Το Υπερταμείο θα συνεχίσει να ελέγχει το 50% συν μία μετοχή, ενώ το 11,33% που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ κάποια στιγμή θα αξιοποιηθεί καθώς βάσει και των σχετικών αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ, ο έλεγχος της εταιρείας παραμένει στο Δημόσιο.

Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σαχίνης αναδεικνύοντας τα επενδυτικά πλάνα της ΕΥΔΑΠ ως κορυφαία προτεραιότητα.

Σε ότι αφορά τους κακοπληρωτές τόνισε ότι βαίνει μειούμενο το ποσό που χρωστούν οι ιδιώτες στην ΕΥΔΑΠ και ότι θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική της μη διακοπής συνδέσεων.

Εύλογη η τιμή – υπάρχει και το κοινωνικό τιμολόγιο

Κατά τα άλλα η τιμή του νερού θεωρείται εύλογη σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ και δεν υπάρχει καμία πρόθεση να υπάρξουν αλλαγές.

«Σε χαμηλούς όγκους είναι πάρα πολύ φθηνό και μετά αν αρχίζεις και ξοδεύεις πολύ νερό, τότε αρχίζεις και πληρώνεις περισσότερο ανά κυβικό μέτρο. Είναι ένα εύλογο, δίκαιο τιμολόγιο», είπε ο κ. Σαχίνης.

Επιπλέον επεσήμανε πως «ότι υπάρχει και το κοινωνικό τιμολόγιο που δίνει μια πολύ φθηνή τιμή και κάποια κυβικά δωρεάν σε ανθρώπους οι οποίοι πραγματικά δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν το λογαριασμό τους».

Μάχη με τον χρόνο για έργα – διαγωνισμούς

Στο επίκεντρο βρίσκονται επίσης τα σχέδια για την επέκταση του δικτύου στην Ανατολική Αττική και σε άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου.

Σύμφωνα με την νέα διοίκηση, συνολικά τα έργα αποχέτευσης Ανατολικής Αττικής είναι ύψους 600 εκατ. ευρώ με το κόστος να καλύπτεται κατά 90% από το ΕΣΠΑ.

Επιγραμματικά:

-πριν λίγους μήνες ξεκίνησε η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων περιοχής Γλυκών Νερών του Δήμου Παιανίας, με προϋπολογισμό 9,6 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ

-Προσωρινός μειοδότης υπάρχει για παρόμοια έργα στην Παλλήνη αλλά εξετάζονται διάφορες ενστάσεις προς ώρας.

-Σε εκκρεμότητα βρίσκεται το έργο στην περιοχή του Σαρωνικού ύψους 80 εκ. ευρώ

– Σε εξέλιξη είναι ο διαγωνισμός για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων στην Ψυττάλεια, προϋπολογισμού 280 εκατ. για 4 χρόνια. Για την ώρα οι κοινοπραξίες Άκτωρ – ΑΒΑΞ, Ιντρακάτ – Τέρνα και Χρ. Κωνσταντινίδης – Μυτιληναίος έχουν καταθέσει προσφορές και η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης.

Αγώνας δρόμου γίνεται επίσης (λόγω του στενού χρονικού πλαισίου για τα προγράμματα ΕΣΠΑ) για δυο σημαντικά έργα ύψους 400 εκ. ευρώ. Πρόκειται για τα έργα:

– «Συλλογή, επεξεργασία αστικών λυμάτων Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος και Επαναχρησιμοποίηση – Διάθεση επεξεργασμένων εκροών» προϋπολογισμού 270 εκατ. ευρώ

Συλλογή, επεξεργασία αστικών λυμάτων Δήμου Μαραθώνα και Επαναχρησιμοποίηση – Διάθεση επεξεργασμένων εκροών», προϋπολογισμού 129 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να επισημανθεί πως η καθυστέρηση που παρατηρείται στα έργα της Ανατολικής Αττικής έχει επιφέρει σωρευτικά πρόστιμα 23,5 εκ. ευρώ από την Ε.Ε και κάθε χρόνο επιβάλλονται νέα πρόστιμα σχεδόν 5 εκ. ευρώ επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί το αποχετευτικό δίκτυο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here