Η Ρώμη ετοιμάζεται να υποδεχθεί την πρώτη Ευρω-σκεπτικιστική κυβέρνηση στην ιστορία της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Ιταλία να διατηρήσει τις προσπάθειές της για μείωση του κολοσσιαίου δημόσιου χρέους, σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες προβλέπουν ότι το δημόσιο χρέος της Ιταλίας θα μειωθεί ελαφρώς φέτος, αλλά θα παραμείνει υψηλότερα του 130% του ΑΕΠ της χώρας, έναντι του 60% που προβλέπεται από τους κανόνες της ΕΕ.

Η νέα κυβέρνηση στη Ρώμη διακηρύσσει ότι μόλις αναλάβει θα αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες της χώρας.

Οι εταίροι του υπό διαμόρφωση κυβερνητικού συνασπισμού, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η ακροδεξιά Λέγκα, θέλουν να εφαρμόσουν μαζικές μειώσεις φόρων, να καταργήσουν την αντιλαϊκή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και να εισάγουν πληρωμές επιδομάτων– κινήσεις που είναι πιθανό να αυξήσουν το χρέος και το έλλειμμα της χώρας.

  • Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ των δύο κομμάτων προβλέπει ότι η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Μάριο Ντράγκι να «παγώσει» και να ακυρώσει χρέος ύψους 250 δισ. ευρώ, και από τις Βρυξέλλες να αποκατασταθεί η εθνική και νομισματική κυριαρχία της Ιταλίας!

“Είναι απολύτως σαφές ότι στις τωρινές εποχές της οικονομικής ανάπτυξης, η Ιταλία πρέπει να θέσει το χρέος της σε πτωτική τροχιά”, προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis.

Την επόμενη εβδομάδα η Κομισιόν θα δημοσιεύσει τις ετήσιες οικονομικές της συστάσεις στα κράτη-μέλη και θα επαναδιατυπώσει το αίτημά της για την Ιταλία να συνεχίσει να μειώνει έλλειμμα και χρέος, που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη, δήλωσε ο Dombrovskis, καλώντας τη νέα κυβέρνηση να παραμείνει στην “τρέχουσα πορεία” των δημοσιονομικών πολιτικών.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here