Η Εθνική Τράπεζα θα καταφέρει το 8,25% …

0

 Πρώτο δείγμα γραφής για την αξιοπιστία που απολαμβάνει στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου η Ελληνική Οικονομία, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου, είναι το Ομόλογο Μειωμένης Εξασφάλισης που εκδίδει η Εθνική Τράπεζα.

Πριν τις εκλογές, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, με τα δικά της θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα είχε καταφέρει να δανειστεί με επιτόκιο λίγο κάτω από 10% συγκεκριμένα 9,75%.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του «Β», το Ομόλογο TIER II, δάνειο 400 εκατ. Ευρώ, μειωμένης εξασφάλισης της Εθνικής Τράπεζας, θα τιμολογηθεί πολύ καλύτερα και το επιτόκιο θα είναι της τάξης του 8,25%.

Το σημαντικό είναι ότι για μία ακόμη φορά, μία μεγάλη συστημική ελληνική τράπεζα καταφέρνει να βγει στις αγορές και χωρίς να προσφέρει ισχυρές εξασφαλίσεις και ενέχυρα, δανείζεται με επιτόκιο που λίγο διαφέρει από τα αντίστοιχα άλλων τραπεζών του Ευρωπαϊκού Νότου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής αξιοπιστίας της Ελληνικής Οικονομίας, το ομόλογο της Εθνικής Τράπεζας βαθμολογείται με Caa2 από την Moody’s, με CCC από την Standard and Poor’s και CCC- από την Fitch .

Η Εθνική Τράπεζα θα ενισχύσει σημαντικά τα εποπτικά της κεφάλαια και ταυτόχρονα υλοποιεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης της το οποίο έχει ήδη τύχει της εγκρίσεως του SSM.

Επόμενο βήμα, σε απόλυτη συνεννόηση με τον βασικό της μέτοχο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να αλλάξει σταδιακά και το διοικητικό της σχήμα ώστε να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες .

Είναι προφανές ότι το κλίμα έχει αλλάξει στις αγορές μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου. Το πρώτο μήνυμα δόθηκε με τις Ευρωεκλογές που μετέφερε στον κόσμο τη διάθεση των Ελλήνων για πολιτική αλλαγή και κατόπιν ήρθε η επιβεβαίωση με τις εθνικές κάλπες.

Εθνική και Πειραιώς έσπευσαν με επιτυχία να εκμεταλλευτούν το νέο περιβάλλον και θα ακολουθήσει το …Ελληνικό Δημόσιο εκδίδοντας πολυετή κρατικά ομόλογα για να συμπιέσουν σημαντικά το κόστος χρήματος για την Ελληνική Οικονομία….

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here