Τον Απρίλιο φοβόντουσαν το BREXIT γι’ αυτό σταμάτησαν την παραγωγή αυτοκινήτων. Τον Μάϊο αναθάρρησαν, τα εργοστάσια δούλεψαν, η οικονομία κατάφερε να κρατηθεί σε θετικό πρόσημο.

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου επέστρεψε στην ανάπτυξη τον Μάιο χάρη στην αναζωογόνηση της παραγωγής αυτοκινήτων, μετά από το κλείσιμο εργοστασίων τον Απρίλιο.

Η οικονομία επιβραδύνθηκε σημαντικά στο β΄ τρίμηνο αλλά απέφυγε τη συρρίκνωση.

Η Βρετανική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η οικονομία αυξήθηκε 0,3% σε μηνιαία βάση τον Μάιο αφού είχε συρρικνωθεί τον Απρίλιο.

Η ανάκαμψη αποδίδεται κυρίως στις αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες έφεραν τα εργοστάσιά τους ξανά σε λειτουργία μετά από την κατάσταση αδράνειας στην οποία τα είχαν θέσει τον Απρίλιο, σε περίπτωση που το Brexit επηρέαζε τις προμήθειες.

Με τα εργοστάσια να λειτουργούν ξανά, η παραγωγή αυτοκινήτου τον Μάιο αυξήθηκε 24% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Συνολικά η μεταποιητική παραγωγή, η οποία επίσης είχε υποχωρήσει τον Απρίλιο, αυξήθηκε 1,4%.

Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η οικονομία επιβραδύνθηκε σημαντικά στο β΄ τρίμηνο αλλά πιθανότατα δεν συρρικνώθηκε. Μια συρρίκνωση στο β΄ τρίμηνο θα είχε αποφευχθεί εάν η ανάπτυξη τον Ιούνιο ήταν μηδενική, αναφέρει η στατιστική υπηρεσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here