Το αν θα βγεί από το Χρηματιστήριο η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ ήταν μία ερώτηση που κυριαρχούσε το τελευταίο διάστημα, οπότε προετοιμαζόταν η απόκτηση από την Invel μαζί με άλλους επενδυτές του 32,7%  που κατείχε η Εθνική Τράπεζα στην Επενδυτική Ακινήτων. Η απάντηση λοιπόν είναι «όχι», ενώ στα επόμενα βήματα θα είναι η (υποχρεωτική) δημόσια πρόταση κι εν συνεχεία, από το επόμενο έτος, μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την ΑΕΕΑΠ που έχει βάλει στόχο να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ αξία χαρτοφυλακίου ακινήτων.

Χθες, η Invel Real Estate, μαζί με τις συνδεδεμένες της εταιρίες και άλλους επενδυτές, απέκτησε από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας το ποσοστό της 32,7% στην Πανγαία. Το ποσοστό 32.7% αποκτήθηκε από τηv Invel Real Estate BV (29.8%) και τηv CL Hermes Opportunities, L.P. (2.9%) έναντι συνολικού τιμήματος 390 εκατ. ευρώ.

  • «Με την απόκτηση αυτή, η συνολική επένδυση της Invel στην Πανγαία υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, καθιστώντας την ιστορικά τον μεγαλύτερο επενδυτή στην ελληνική αγορά ακινήτων» αναφέρεται από την εταιρεία, ενώ το συνολικό ποσοστό που κατέχει μαζί με τους ξένους επενδυτές υπό την ομπρέλα της είναι στο 98%.

Η απόκτηση από την Invel έλαβε τη στήριξη μεγάλων θεσμικών επενδυτών, περιλαμβανομένης της παγκόσμιας ιδιωτικής εταιρίας επενδύσεων Castlelake L.P., καθώς και άλλων επενδυτικών κεφαλαίων. Η Invel Real Estate B.V. έλαβε επίσης κοινοπρακτικό τραπεζικό δανεισμό με Συντονιστή Διοργάνωσης  την Τράπεζα Πειραιώς και συμμετέχοντες την Τράπεζα Πειραιώς, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξής (EBRD), την Astro Bank και την Ελληνική Τράπεζα. Οσον αφορά ειδικά την EBRD, δεν αποκλείεται να τη δούμε από του …χρόνου και ως μέτοχο της εταιρείας (σ.σ. όταν πραγματοποιηθεί η αύξηση), κατά τη συνήθη της πρακτική από άλλες περιπτώσεις όπου έχει επενδύσει και μετοχικά. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η EBRD δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό real estate, όπου έχει συνεργαστεί τόσο με τη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand όσο και με την Grivalia.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here