Η πανδημία άλλαξε και τις διατροφικές μας συνήθειες.

Η Ελλάδα ψάχνει πιο υγιεινή διατροφή και οι αγορές του εξωτερικού “διψούν” για ελληνικές γεύσεις.

Η εταιρεία 3αλφα αδελφοί Καραγεωργίου, αφού κράτησε τις πωλήσεις της σε επίπεδα υψηλότερα του 2019 τώρα επενδύει στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, στην έρευνα και ανάπτυξη, στον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου προϊόντων της, αλλά και στη διεύρυνση των εξαγωγών της.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Άγης Καραγεωργίου, εξήγησε ότι παρά στις δύσκολες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία, η εταιρεία κατάφερε το 2020 να ενισχύσει σημαντικά τα οικονομικά της μεγέθη.

  • Οι πωλήσεις ανήλθαν στα 27,97 εκατ. ευρώ από 23,69 εκατ. ευρώ το 2019, αυξημένες κατά 18,1%. Τα μικτά κέρδη ανήλθαν στο επίπεδο των 8 εκατ. ευρώ από 6,68 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 19,8%.
  • Το μικτό περιθώριο κέρδους της εταιρείας διαμορφώθηκε σε 28,6% αυξημένο κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε βάθος πενταετίας (2016-2020), αντικατοπτρίζοντας την στρατηγική απόφαση της διοίκησης για στροφή σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.
  • ]Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα 3,68 εκατ. ευρώ έναντι 1,68 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, αυξημένα κατά 118%.
  • Παράλληλα, το περιθώριο EBITDA ενισχύθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες περίπου και ανήλθε σε 13,2% από 7,1% το 2019. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 2,96 εκατ. ευρώ έναντι 999.000 ευρώ της χρήσης 31/12/2019 ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 2,25 εκατ. ευρώ έναντι 415.000 ευρώ την προηγούμενη χρήση.

Στο εννεάμηνο του 2021, η εταιρεία παρουσιάζει μείωση πωλήσεων 5% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2020, ενώ σε σχέση με το εννεάμηνο του 2019 οι πωλήσεις είναι αυξημένες κατά 12%.

“Ψηφιακό Άλμα”

Αναφορικά με το επενδυτικό πρόγραμμα, ο κ. Καραγεωργίου υπογράμμισε ότι η εταιρεία εντός του 2020 υλοποίησε περίπου το 50% της επένδυσης τεχνολογικού εκσυγχρονισμού «Ψηφιακό Άλμα».

Η ολοκλήρωση της επένδυσης αυτής τοποθετείται εντός του 2021, έτος κατά το οποίο υλοποιήθηκε και επένδυση τεχνολογικού εκσυγχρονισμού με νέα σύγχρονη συσκευαστική μηχανή με ανιχνευτή μετάλλων, αυτόματη ζύγιση, μηχανή εγκιβωτισμού και παράλληλο εκσυγχρονισμό των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, προϋπολογισμού δαπάνης 1,114 εκατ. ευρώ.

Η επένδυση θα επιφέρει αύξηση της παραγωγικότητας και θα επιτρέψει την παραγωγή νέων συσκευασιών, που θα ανανεώσουν την εικόνα της εταιρείας τοποθετώντας την ακόμα περισσότερο στην ηγετική θέση που έχει στην κατηγορία. Η νέα υπερσύγχρονη μηχανή συσκευασίας, συμβάλλει στη μείωση της χρήσης του πλαστικού κατά 14 τόνους τον χρόνο, προάγοντας το πλάνο της εταιρείας για βιώσιμη ανάπτυξη. Παράλληλα, για το 2022 η διοίκηση προγραμματίζει την υλοποίηση μίας, αντίστοιχου ύψους, επένδυσης, για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της.

Εξαγωγές

Την ίδια στιγμή η εταιρεία επιδιώκει τη διεύρυνση των εξαγωγών της στο 25% του κύκλου εργασιών από 7% σήμερα.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου έχει συναφθεί συνεργασία με εταιρεία συμβούλων, η οποία θα βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου. Ήδη, τα προϊόντα της εταιρείας έχουν παρουσία σε χώρες με κοινότητες απόδημου Ελληνισμού, ενώ στόχος είναι το άνοιγμα σε νέες αγορές και κυρίως στην Ευρώπη και την Αμερική.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Καραγεωργίου στις αυξήσεις που παρατηρούνται στις πρώτες ύλες. Διευκρίνισε ότι το 75% της πρώτης ύλης που χρησιμοποιεί η εταιρεία είναι εισαγόμενη, ενώ το 25% είναι ελληνική. Όπως είπε ο κ. Καραγεωργίου, σε διάφορους κλάδους, οι ανατιμήσεις των πρώτων υλών έχουν οδηγήσει σε αυξήσεις των τελικών τιμών των προϊόντων στο ράφι. Ωστόσο, επεσήμανε ότι αν και οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες μεσοσταθμικά ξεπερνάνε το 80% για την εταιρεία, μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει σε καμία ανατίμηση.

Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα της 3αλφα, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, το μερίδιο αγοράς στα όσπρια ανέρχεται σε 38,3% ενώ στο ρύζι σε 11,1%. Σημειώνεται ότι τα τελευταία τρία χρόνια, η εταιρεία έχει αυξήσει τα μερίδιά της κατά 3 με 4 μονάδες.

Η 3αλφα προσαρμόσθηκε στις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή και τις τάσεις της εποχής. Διαθέτει στην αγορά, τη σειρά οσπρίων μαγειρεμένων στον ατμό, «έτοιμα φυσικά!», η οποία αποτελεί το 4-5% του συνολικού τζίρου της εταιρείας και παρουσιάζουν πολύ μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης. Εφέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία της, η 3αλφα λανσάρει νέες συσκευασίες με μοντέρνο και λιτό σχεδιασμό, ανανεώνοντας έτσι πλήρως την εικόνα της.

Τέλος, η εταιρεία σύντομα θα αποτελεί μέλος της Πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, καθώς αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης για την σειρά ελληνικών οσπρίων και ρυζιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here