Σαφέστατη προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση -25 μέρες πριν τις εθνικές εκλογές- στέλνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ζητώντας να μην μειωθεί το αφορολόγητο και να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις απαρέγκλιτα στην αγορά εργασίας.

Οι αυστηρές προειδοποιήσεις ήρθαν σήμερα από το Λουξεμβούργο και την καθιερωμένη σύνοδο του ESM που έλαβε χώρα πριν το Eurogroup. Στην σύνοδο του ΔΣ του ESM εγκρίθηκε επίσης το πλαίσιο της αναδρομικής έρευνας που γίνεται από τον Χοακίν Αλμούνια για τα ελληνικά δάνεια.

Στην ετήσια έκθεσή του ο Μηχανισμός καθιστά σαφές ότι σε περίπτωση που τελεσιδικήσουν δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά, θα απαιτηθούν περαιτέρω συμπληρωματικά δημοσιονομικά μέτρα ενώ κάνει λόγο για ιδιαίτερης σημασίας προκλήσεις για την εγγύηση της μακροπρόθεσμης και βιώσιμη ανάπτυξης.

Οι προειδοποιήσεις του ESM

Στην έκθεση των 132 σελίδων του ESM, καταγράφονται ενδελεχώς οι “προκλήσεις στο μετά – προγραμματικό περιβάλλον” ενώ υπάρχει ρητή αναφορά ότι “τα δημόσια οικονομικά πρέπει να παραμείνουν σε βιώσιμη πορεία, ενσωματώνοντας παράλληλα πολιτικές προσανατολισμένες περισσότερο στην ανάπτυξη”.

Όπως εξηγεί ο ESM 

  • “οι ήδη εφαρμοζόμενες ή αποφασισμένες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και η μείωση των φόρων εισοδήματος σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, πρέπει να διαφυλαχθούν και να μην αντιστραφούν”.

Σημειώνει επίσης ότι “απαιτούνται περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της παραγωγικότητας και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, συμπληρώνοντας την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι μεταρρυθμίσεις προκειμένου να καταστεί το οικονομικό περιβάλλον περισσότερο φιλικό προς τις επιχειρήσεις, να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την επίλυση των νομικών διαφορών, να βελτιωθεί περαιτέρω η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, διατηρώντας ταυτόχρονα το σημερινό της μέγεθος, αλλά και να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της διοίκησης των κρατικών επιχειρήσεων. Αυτές οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με τις ιδιωτικοποιήσεις και με την καλύτερη διαχείριση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων, είναι κρίσιμες για την προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων και για την ενίσχυση της μελλοντικής ανάπτυξης. Επιπλέον, η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες των τραπεζών με μια ολοκληρωμένη στρατηγική μείωσης των NPLs με βελτιωμένο νομοθετικό πλαίσιο, που θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να δανείσουν στην οικονομία και να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη”.

Επισημαίνει επίσης ότι “μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM τον Αύγουστο, η Επιτροπή ενεργοποίησε την “ενισχυμένη εποπτεία”, με την οποία η Ελλάδα δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει όλες τις βασικές μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος”. Εξηγεί ότι έτσι θα “ενισχυθεί το μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας και θα προστατευθεί η μεγάλη έκθεση των ευρωπαίων εταίρων” στην Ελλάδα μέσω του δανεισμού, θα “πρέπει να διατηρηθούν οι μεταρρυθμίσεις αλλά και να συνεχιστεί η εφαρμογή συνετών πολιτικών”. Ο ESM αναφέρει ότι η Ελλάδα συνεχίζει να έχει “τρωτά σημεία και προκλήσεις στους μεταρρυθμιστικούς στόχους που θα απαιτήσουν για κάποιο χρονικό διάστημα στενότερη παρακολούθηση από ότι άλλες μετά – προγραμματικές χώρες”.

“Θα είναι σημαντικό για το μέλλον η Ελλάδα να συνδυάσει τις μετά – προγραμματικές δεσμεύσεις της με πολιτικές και δημόσιες επενδύσεις που να στηρίζουν την ανάκαμψη της οικονομίας, να ενισχύουν την εμπιστοσύνη της αγοράς και οδηγούν σε διατηρήσιμη ανάπτυξη” αναφέρεται.

Τι λέει η Έκθεση για την πορεία της οικονομίας

Για την πορεία της οικονομίας επισημαίνεται ότι συνεχίζεται η ανάκαμψη και η Ελλάδα “υπερέβη τον δημοσιονομικό στόχο για τέταρτη συνεχή χρονιά”. Ωστόσο, “για να εξασφαλίσει τα οφέλη σε οικονομικό και σε δημοσιονομικό επίπεδο καθώς και για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς, η Ελλάδα πρέπει να εδραιώσει και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος (μνημονίου)”.

O ESM περιγράφει ανά κράτος τα οφέλη από το χαμηλότερο δανεισμό που παρείχε. Αναφέρει ότι σωρευτικά στο μέλλον τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα οδηγήσουν σε μείωση του λόγου του χρέους της Ελλάδας ως προς το ΑΕΠ κατά περίπου 30% έως το 2060 ενώ ελάφρυνση μέχρι στιγμής είναι η μεγαλύτερη ανάμεσα στα κράτη – μέλη που δανείστηκαν από τον ESM

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here