Τα τελευταία χρόνια το ευρώ κατέγραφε συνεχώς πτωτική τάση ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Όπως δείχνει, όμως, Έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο διεθνής ρόλος του ευρωπαϊκού νομίσματος τόσο κατά το 2018 όσο και στις αρχές του 2019 ενισχύεται.

Συγκεκριμένα, το μερίδιο του ευρώ ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος ήταν

  • αυξημένο κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες στο τέλος του 2018 σε σχέση με το τέλος του 2017 (20,7% έναντι 19,5%).

Επίσης, αυξήθηκε το μερίδιο του ευρώ στις διεθνείς εκδόσεις χρέους και τις διεθνείς καταθέσεις, μαζί με το μερίδιό του στο ύψος των ανεξόφλητων διεθνών δανείων. Ο ρόλος του ως νομίσματος τιμολόγησης παρέμεινε γενικά σταθερός, όπως και οι αποστολές χαρτονομισμάτων του ευρώ εκτός της Ευρωζώνης.

Η έκθεση της ΕΚΤ δίνει το πλαίσιο για την πρωτοβουλία που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2018 αναφορικά με την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ.

Που οφείλεται όμως αυτή ενίσχυση;

 

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο διεθνής ρόλος του ευρώ ενισχύεται κυρίως από μία βαθύτερη και πιο ολοκληρωμένη Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), η οποία

  • περιλαμβάνει την προώθηση της ένωσης των κεφαλαιαγορών, σε ένα πλαίσιο επιδίωξης υγιών οικονομικών πολιτικών στην Ευρωζώνη.

Το παραπάνω πιστοποίησε και με δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. «Το Ευρωσύστημα στηρίζει τις πολιτικές αυτές και τονίζει την ανάγκη περαιτέρω προσπαθειών για την ολοκλήρωση της ΟΝΕ», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. «Οι υγιείς οικονομικές πολιτικές και μία βαθύτερη και πιο ολοκληρωμένη ΟΝΕ αναμένεται ότι θα δώσουν τελικά ώθηση στον παγκόσμιο ρόλο του ευρώ και επίσης να διευκολύνουν την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στις χρηματοπιστωτικές αγορές της Ευρωζώνης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here