Γράφει η «ξενοδόχος»

Συνεχίζεται ο μακρύς δρόμος των εγκρίσεων που αφορούν το mega project του Ελληνικού, με μία ακόμη κρίση, αυτή τη φορά από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων για τη δημιουργία του κέντρου ενημέρωσης και εκθεσιακού χώρου εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού- Αγίου Κοσμά.

Ειδικότερα, σήμερα πρόκειται να συζητηθεί στο ΚΣΝΜ , η έγκριση ή μη τροποποίησης εγκεκριμένης μελέτης αποκατάστασης με προσωρινή αλλαγή χρήσης του χαρακτηρισμένου ως μνημείου Υποστέγου Γ της Πολεμικής Αεροπορίας, εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής σε συνέχεια και της σχετικής απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού τον περασμένο Ιανουάριο.

Πρόκειται για τη μελέτη αποκατάστασης του χαρακτηρισμένου ως μνημείου Υποστέγου Γ της Πολεμικής Αεροπορίας, με προσωρινή αλλαγή χρήσης ως κέντρου ενημέρωσης και εκθεσιακού χώρου του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά για τρία χρόνια με δυνατότητα παράτασης, καθώς και τα συμπληρωματικά στοιχεία διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου των τριών υποστέγων.

Η μελέτη στοχεύει τόσο στην αποκατάσταση των αυθεντικών χαρακτηριστικών του Υποστέγου Γ όσο και την ανάδειξη του κτηρίου, διατηρώντας και αναδεικνύοντας τον χαρακτήρα του.

Στην περιοχή, η οποία έχει ορισθεί ως Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, βρίσκονται τα 3 υπόστεγα Α, Β, Γ της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία χαρακτηρίστηκαν μνημεία βάσει των διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου

  • «διότι αποτελούν ειδικές κατασκευές ιδιαίτερης τεχνικής σημασίας με ιδιαίτερα βιομηχανικά και τεχνικά χαρακτηριστικά και είναι σημαντικά για τη μελέτη της ιστορίας της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής στη χώρα μας».

Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και το  κτήριο του πρώην Ανατολικού Αεροδρομίου Αθηνών, ένα από τα τελευταία έργα του αρχιτέκτονα Eero Saarinen, καθώς και το Αγγλικό υπόστεγο (Παγόδα) του πρώην αεροδρομίου, ένα μοναδικό κτίσμα αυτής της μορφής και κατασκευής για τον ελληνικό χώρο, επίσης χαρακτηρισμένα μνημεία.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here