Γράφει η «ξενοδόχος»

Με εκ περιτροπής εργασία και μη ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου απαντούν οι εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης των ελληνικών αεροδρομίων στην πρωτοφανή κρίση που έχει πλήξει τον κλάδο των αερομεταφορών παγκοσμίως.

Τα νούμερα για την επιβατική κίνηση της 24ης Μαρτίου, με βάση τα στοιχεια του Eurocontrol στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια είναι πρωτοφανή με το Ελευθέριος Βενιζέλος– ενδεικτικά να έχει πτώση στην επιβατική κίνηση κατά -72,9% έναντι της αντίστοιχης περυσινής ημερομηνίας, ενώ την ίδια ημερομηνία στο Orly του Παρισιού το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο -92%.

Εν μέσω αυτού του ζοφερού σκηνικού, η Swissport ενημέρωσε τους εργαζομένους,  μέσω γραπτού μηνύματος, ότι λόγω της κρίσιμης κατάστασης είναι στη δυσάρεστη θέση να σταματήσει άμεσα τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου θα ενταχθούν στο καθεστώς της εκ περιτροπής απασχόλησης.

«Η επόμενη μέρα δε θα είναι ίδια» αναφέρει η εταιρεία τονίζοντας ότι πρόκειται για μία πρωτόγνωρη κατάσταση που δυστυχώς έχει μεγάλο αντίκτυπο στον τουρισμό και κατ’ επέκταση στον κλάδο της επίγειας εξυπηρέτησης.

  • «Η πανδημία του κορονοϊού έχει οδηγήσει τον τομέα των αερομεταφορών στην πιο μεγάλη κρίση της ιστορίας του. Στόχος της Swissport στη δύσκολη αυτή συγκυρία είναι να διασφαλίσει τη λειτουργικότητά της και μαζί με αυτή τις θέσεις εργασίας των συνεργατών της σε μακροχρόνια βάση. Για το λόγο αυτό αναγκάστηκε να προχωρήσει στη μη-ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου οι οποίες έληγαν. Ήταν μια απόφαση δύσκολη, αναγκαία ωστόσο προκειμένου η εταιρεία να αντέξει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, διασφαλίζοντας έτσι τις μόνιμες θέσεις εργασίας».

Η Goldair, έχει ξεκινήσει ήδη από τις 18 Μαρτίου την εφαρμογή του συστήματος εκ περιτροπής απασχόλησης στο σύνολο των εργαζομένων από 1 έως 4 ημέρες εργασίας εβδομαδιαίως με κυλιόμενες βάρδιες ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες. Αρχικά το μέτρο θα διαρκέσει έως την Κυριακή 12 Απριλίου, ωστόσο, η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να παρακολουθεί τις εξελίξεις σε σχέση με την επέκταση του προβλήματος του κορωνοϊού και των επιπτώσεων αυτού στην οικονομία και τη λειτουργία των επιχειρήσεων και θα επανεξετάσει την εφαρμογή του συστήματος της εκ περιτροπής απασχόλησης και τη λήψη των κατάλληλων αναγκαίων μέτρων με σκοπό, κατά το δυνατόν, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

  • «Οι εταιρίες Swissport και Skyserv ενημέρωσαν μέσω μηνύματος στα κινητά τηλέφωνα των υπαλλήλων τους, ότι θα παύσουν άμεσα όσους εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ότι θα προχωρήσουν στην ένταξη των εργαζόμενων αορίστου χρόνου στο καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας. Αυτό οδηγεί στην ανεργία 300 περίπου συναδέλφους, πολλοί από τους οποίους εργάζονται για χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων. Επίσης στην Goldair από τη προηγούμενη εβδομάδα ισχύει η εκ περιτροπής εργασία. Επειδή ο κορωνοϊός δυστυχώς λειτουργεί ως ευκαιρία για πολλούς εργοδότες, απαιτούμε από την κυβέρνηση να βάλει ένα φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία και να προστατεύσει τους εργαζόμενους και τις εργασιακές σχέσεις.
  • Απαιτούμε κανένας εργαζόμενος να μην χάσει την δουλειά του και καλούμε την κυβέρνηση και τις εταιρείες να μην προχωρήσουν στην απόλυση των εργαζόμενων», αναφέρει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here