Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Είναι περιττό να υπογραμμίσει κανείς την σημασία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην οικονομία της χώρας, την απασχόληση, τα δημόσια έσοδα, την ανταγωνιστικότητα και -κυρίως- την κοινωνική πρόνοια.

Κατά την δεκαετία της κρίσης και των μνημονίων,  η επιβίωση χιλιάδων Ελλήνων στηρίχθηκε σχεδόν αποκλειστικά στην ενέσεις ρευστότητας, φαρμάκων και πρόνοιας των Ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών.

  • Ένα από τα πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης είναι αυτό που έχει δοθεί αυτές τις μέρες στη δημόσια διαβούλευση και αφορά τον συμψηφισμό του clawback με τις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης που γίνονται από τις εταιρείες στην Ελλάδα.

Το είχε υποσχεθεί άλλωστε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, στην τελετή εγκαινίων της της  ΔΕΘ, πως θα δοθεί η δυνατότητα στις εταιρείες του κλάδου του φαρμάκου που θα προχωρήσουν σε επενδύσεις, να συμψηφίσουν μέρος των επενδύσεων αυτών, συμπεριλαμβανομένων και των κλινικών μελετών, σε ένα μέγιστο ύψος της τάξης των 50 εκατ. ευρώ για το 2019.

Για να μην βιαστούν κάποιοι να μιλήσουν για «δωράκι προς τους φαρμακοβιομήχανους» και άλλες σχετικές ανοησίες καλό είναι να θυμίσουμε ότι μόνον για φέτος οι παραγωγικές εταιρείες του κλάδου θα πληρώσουν περίπου 750 έως  και 800 εκατ. Ευρώ,  λόγω της υπέρβασης που παρουσιάζει η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, από 572 εκατ.€ πέρυσι.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς αναφέρουν ότι το ποσό αυτό θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το 2020.

  • Το νομοσχέδιο με τίτλο «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλες διατάξεις του υπουργείου Υγείας», με απλά λόγια, προσφέρει τη δυνατότητα στις εταιρείες του κλάδου του φαρμάκου που θα προχωρήσουν σε επενδύσεις, να συμψηφίσουν ένα μέρος των επενδύσεων αυτών -συμπεριλαμβανομένων και των κλινικών μελετών- σε ένα μέγιστο ύψος της τάξης των 50 εκατ. Ευρώ, για το 2019.

Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο προσφέρει τη δυνατότητα στις φαρμακευτικές εταιρείες να προχωρήσουν σε  εθελούσια μείωση τιμών στα φάρμακα αλλά και να επιταχύνουν την αξιολόγηση φαρμάκων μέσω της εξαίρεσης από τη διαδικασία των γενοσήμων.

  • Επενδύστε στην Ελλάδα για να γλυτώσετε φορολογία, είναι το μήνυμα, απλό και σαφές.

Για να γλυτώσουν τα 50 εκατ. Ευρώ σε clawback , οι φαρμακοβιομηχανίες πρέπει να καταγράψουν φέτος σημαντικές δαπάνες για κλινικές μελέτες αλλά και επενδύσεις για ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Αυτή την περίοδο, σε ολόκληρη την Ευρώπη, η φαρμακοβιομηχανία επενδύει ούτε λίγο ούτε πολύ 35 δισ. ευρώ σε Έρευνα και Ανάπτυξη. Από αυτόν τον πακτωλό κεφαλαίων η Ελλάδα δυστυχώς απορροφά μόλις 42 εκατ. Ευρώ  (στοιχεία του 2018).

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να συμψηφίσει ένα μέρος του clawback (υποχρεωτικές επιστροφές) με δαπάνες στην έρευνα και την ανάπτυξη είναι προφανώς το πρώτο βήμα.

  • Το επόμενο βήμα είναι αυτονόητο. Να τεθεί ένα αυστηρό όριο στις υποχρεωτικές επιστροφές και να αναπροσαρμοστεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, ώστε να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της χώρας μας.

Μέχρι σήμερα, η “μεγάλη δημοσιονομική επιτυχία” της συρρίκνωσης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης οφείλεται στο γεγονός ότι οι Έλληνες πλήρωσαν από τις τσέπες τους 5,5 δισ Ευρώ ενώ ο ιδιωτικός τομέας της υγείας πλήρωσε τα υπόλοιπα…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ