Είναι μια τάση που ισχύει σε πολλές χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Ολλανδία) έρχεται τώρα και στην Ελλάδα. Οι τράπεζες σχεδιάζουν να επιβάλλουν αρνητικά επιτόκια στις πολύ υψηλές καταθέσεις.

Επτά χρόνια μετά την καθιέρωση, για πρώτη φορά, αρνητικών επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι τραπεζικές διοικήσεις σχεδιάζουν τη μείωση των επιτοκίων στις καταθέσεις των επιχειρήσεων κάτω από το μηδέν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα…

Οι τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα ακολουθούν θεαματικά αυξητική πορεία.

Μόνο τον Αύγουστο, οι καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά 1,5 δισ.€ .

Από το τέλος του 2019 ως τον Αύγουστο του 2021, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχουν αυξηθεί περίπου κατά +30 δισ. ευρώ.

  • Η τάση αυτή ανεβάζει σημαντικά το κόστος των τραπεζών αφού οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να τοποθετούν με αρνητικό επιτόκιο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ΕΚΤ την υπερβάλλουσα ρευστότητα, δηλαδή τις καταθέσεις που δεν γίνονται δάνεια.

Η πρώτη τράπεζα που σχεδιάζει αρνητικά επιτόκια για υπερβολικά υψηλές καταθέσεις, θα είναι η Eurobank η οποία θα ακολουθήσει και στην Ελλάδα τα επιτόκια που επιβάλλει στην Κύπρο, για πολύ μεγάλες καταθέσεις άνω των 10 εκατ.€ που διατηρούν επιχειρήσεις…

Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη.

Αντίστοιχοι προβληματισμοί υπάρχουν και στις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, που ήδη εφαρμόζουν αρνητικά επιτόκια στην Κύπρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here