Με έδρα την Θεσσαλονίκη, η Interlife Ασφαλιστική αποτελεί κλασική περίπτωση εταιρείας που αναπτύσσεται σταθερά, υγιώς σε έναν κλάδο, που αφού πέρασε από έντονες αναταράξεις, είναι πλέον σε διαδικασία συγκέντρωσης.
   Από το 1991 που ιδρύθηκε σε πολυμετοχική βάση, υπήρξε κερδοφόρα από τα πρώτα βήματά της, ενώ οι επενδύσεις σε ακίνητα και χρεόγραφα συνέτειναν στην θωράκιση της κεφαλαιακής βάσης της.
    Με ισολογισμό, που θα ζήλευαν πολλές εισηγμένες η Interlife καταγράφει αύξηση ιδίων κεφαλαίων, κέρδη προ φόρων, καθαρής κερδοφορίας και όλα αυτά με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και λογιστική αξία στα 6,40€ όταν στο χρηματιστηριακό ταμπλό δεν ξεπερνά τα 4,70 ευρώ.
   Από τις σημαντικά υποτιμημένες εταιρείες του χρηματιστηρίου αλλά και συγκριτικά με το εύλογο της αποτίμησης των ασφαλιστικών, πολύ δε περισσότερο μετά την συμφωνία Allianz-Ευρωπαϊκής Πίστης.
Ένα deal που “τιμολογήθηκε” στα 207 εκατ. €, πραγματοποιήθηκε στα 178 εκατ. €(χρηματιστηριακή αξία) της εισηγμένης στην διάρκεια της δημόσιας προσφοράς.
  • Ανεβάζοντας σε πάνω από 90% τον έλεγχο της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς από ξένους ομίλους (μέσω των θυγατρικών τους) μετά από διαδοχικές συμφωνίες (CVC- Εθνική Ασφαλιστική, AXA-Generali, NN-MetLife) και που σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου η διαδικασία συγκέντρωσης δεν έχει ολοκληρωθεί.
Δεδομένου του βασικού κανόνα (που ισχύει για τις ασφαλιστικές) σύμφωνα με τον οποίο η εύλογη αποτίμηση είναι ισοδύναμη με τα ίδια κεφάλαια, η Interlife είναι υποτιμημένη (undervalued) κατά 25%-27% .
Εάν συνεκτιμηθεί, πως η συμφωνία που πέτυχε ο Χρήστος Γεωργακόπουλος ο ιδρυτής και βασικός μέτοχος της Ευρωπαϊκής Πίστης επιτεύχθηκε σε τιμές +20% υψηλότερα (premium) καθίσταται προφανής η στρέβλωση που ισχύει για την Interlife.
Στοιχείο, που θα μπορούσε να προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτικών χαρτοφυλακίων ή ομίλων του ασφαλιστικού κλάδου.
 Περισσότερα για την Interlife στο ΧΡΗΜΑ-WEEK, που από νωρίς έχετε στα χέρια σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here