Νέο επενδυτικό πρόγραμμα για την επόμενη διετία αξίας 100 εκατ. ευρώ, με στόχο να κατακτήσει περισσότερες διεθνείς αγορές αλλά και να αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας στα Οινόφυτα από 350 σε 520 χιλιάδες τόνους ετησίως, ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της ElvalHalcor, της μεγαλύτερης θυγατρικής του ομίλου Viohalco.

Η ζήτηση για εξειδικευμένα προϊόντα αλουμινίου αυξάνεται παγκοσμίως με εντυπωσιακούς ρυθμούς.

  • Η ανάγκη για μείωση του βάρους και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ξεχωρίζει το αλουμίνιο το οποίο είναι το μέταλλο με τη μεγαλύτερη επάρκεια στον πλανήτη  και διακρίνεται για την αέναη ανακυκλωσιμότητά του.

Το καλοκαίρι του 2020 ολοκληρώθηκε μια μεγάλη επένδυση 150 εκατ. ευρώ που καθιστά το εργοστάσιο της Elval το πλέον σύγχρονο έλασης αλουμινίου στην Ευρώπη και ένα από τα πλέον σύγχρονα στον κόσμο.

Αυτοκινητοβιομηχανία, αεροναυπηγική, κατασκευές, yachting, τρόφιμα και πολλοί άλλοι τομείς ανήκουν στο πελατολόγιο της ELVAL. Το έλαστρο TANDEM έχει εδραιώσει την εταιρεία ως μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του κλάδου έλασης αλουμινίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μιχάλης Στασινόπουλος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου Viohalco εξηγεί:

  • «η ΕΛΒΑΛ μεγάλωσε οργανικά, όχι με εξαγορές, αναδείχτηκε μέσω συσσωρευμένης εμπειρίας και κουλτούρας μέσα στις δεκαετίες».

 Η Elval διαθέτει και λειτουργεί το πιο προηγμένο τετραπλό θερμό έλαστρο στον κόσμο και αποτελεί το 2ο μεγαλύτερο εργοστάσιο στην Ευρώπη σε παραγωγική δυναμικότητα θερμής έλασης. Το 86% του κύκλου εργασιών της προέρχεται από πωλήσεις εκτός Ελλάδας σε περίπου 100 χώρες.

Η ΕΛΒΑΛ είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία της χώρας μετά τα Ελληνικά Πετρέλαια, αποτελώντας το 4% των ελληνικών εξαγωγών.

Ο Νικόλαος Καραμπατέας, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ElvalHalcor, αποκάλυψε ότι η παγκόσμια αγορά αλουμινίου είναι 30 εκατ. τόνοι, με την ελληνική εταιρεία να ελέγχει το 1% της παγκόσμιας αγοράς, ενώ σε κάποιους τομείς το μερίδιό της φτάνει έως το 7%.

Ο κλάδος της συσκευασίας αλουμινίου είναι περίπου 7 εκατ. τόνοι παγκόσμια με την Elval να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην Ευρώπη.

Παράλληλα, στην αγορά της κατασκευής γιοτ, η ελληνική εταιρεία είναι πρώτη στον κόσμο με μερίδιο 20%. Ένα από τα μεγάλα προτερήματα του αλουμινίου είναι ότι ανακυκλώνεται 100% οπότε όλα τα επόμενα χρόνια θα διατηρήσει το ισχυρό momentum ανάπτυξης που έχει, εξού και οι μεγάλες επενδύσεις. Σύμφωνα με τον κ. Καραμπατέα, ο κλάδος της συσκευασίας είναι σήμερα περίπου το 30% των εργασιών της Elval, οπότε εκεί θα στραφεί και ένα μεγάλο τμήμα των επενδύσεων από τα 100 εκατ. ευρώ. 

  • Η αύξηση ζήτησης για κουτιά αλουμινίου προβλέπεται ότι θα αυξάνεται με ρυθμό 4,3%/έτος μέχρι το 2030*.
  • Μόνο στη Ευρώπη η επιπλέον ζήτηση για κουτιά αλουμινίου προβλέπεται να αγγίξει τους 400.000 τόνους.**
  • Η ζήτηση αλουμινίου από την αυτοκινητοβιομηχανία αναμένεται να σημειώσει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 13,1% για το διάστημα 2019-2023*.

Οι προοπτικές των προϊόντων Διέλασης Χαλκού & Κραμάτων:

Η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη οδηγεί σε μία αυξανόμενη ζήτηση για σωλήνες χαλκού HVAC&R. Η ένταση της αστικοποίησης του παγκόσμιου πληθυσμού, οδηγεί σε γεωμετρική αύξηση της ζήτησης για προϊόντα χαλκού. Οι επενδύσεις σε ανάπτυξη ΑΠΕ αλλά και υποδομών σε δίκτυα ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, συνεπάγονται την αύξηση της ζήτησης για προϊόντα χαλκού.

Χαρακτηριστικά, η αύξηση της ζήτησης για καλώδια και HF (High-Frequency) καλώδια, προβλέπεται ότι θα επιφέρει αύξηση της ζήτησης κατά 30% για ταινίες χαλκού. Η χρήση του χαλκού και των κραμάτων του στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα είναι ως και τέσσερις φορές υψηλότερη, ή 63 kg παραπάνω ανά όχημα, σε σχέση με τα συμβατικά. Μάλιστα, 140 εκατ. νέα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα θα κατασκευαστούν μέχρι το 2035.

Εκτός της απευθείας χρήσης του χαλκού αλλά και των κραμάτων αυτού στα οχήματα, θα υπάρξει επιπλέον ζήτηση για την χρήση του, στις υποδομές των πόλεων και οδικού δικτύου, οι οποίες χρειάζονται για επαναφόρτιση μπαταριών αλλά και για την αυτοματοποίηση των λειτουργιών οδεύοντας προς την τεχνολογία της αυτόνομης κίνησης.

Η Halcor είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σωλήνων χαλκού στην Ευρώπη και μαζί με τις τέσσερις παραγωγικές θυγατρικές εταιρίες συνθέτουν τον κλάδο χαλκού της ElvalHalcor Α.Ε., ενώ εξάγει σε 80 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 80% του συνολικού της τζίρου. Είναι η κορυφαία βιομηχανία στον κλάδο της με καθετοποιημένη παραγωγή και ανταγωνιστικότητα παγκοσμίου επιπέδου. Η Halcor τροφοδοτεί τη βιομηχανία κατασκευής ηλεκτρικών ακροδεκτών καλωδίων  (cable lugs) με σωλήνες άνευ ραφής από ειδική ποιότητα καθαρού χαλκού.

Διαθέτει εφτά παραγωγικές εγκαταστάσεις σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία και Ολλανδία, απασχολεί 570 εργαζομένους, ενώ ελέγχει περίπου το 20% της συνολικής ευρωπαϊκής αγοράς στους χάλκινους σωλήνες. Τέλος, η Halcor είναι από τους ελάχιστους ομίλους παγκοσμίως που διαθέτει τμήμα δοκιμής της αντοχής των σωλήνων και μέτρησης της εν γένει «συμπεριφοράς» των δημιουργημάτων του εργοστασίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here