Γράφει η «ξενοδόχος»

Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει εν μέσω πανδημίας ο ξενοδοχειακός κλάδος, με τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας να αποδεικνύονται τα περισσότερα χαμένα, σε σχέση με τα εποχικής λειτουργίας τα οποία ούτως ή άλλως κλείνουν αυτή την περίοδο.

Κρίσιμος είναι και ο χαμένος τζίρος από τις επενδύσεις που δεν κάνουν φέτος οι ξενοδόχοι. Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Βασιλικό, πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος οι ξενοδόχοι σε ετήσια βάση πραγματοποιούν επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ

  • «ίσως η μεγαλύτερη επαναλαμβανόμενη επένδυση που πραγματοποιείται σταθερά κάθε χρόνο από τον ξενοδοχειακό κλάδο για τις ανακαινίσεις των μονάδων»

και φέτος εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να γίνει και θα λείψει από την αγορά.

Ζοφερές είναι και οι προβλέψεις ως προς τον τζίρο των ξενοδόχων φέτος που θα είναι χαμηλότερος του κατά πολύ μειωμένου των 2,8 δισ. ευρώ που είχε εκτιμηθεί στο ξεκίνημα του καλοκαιριού (από τα 8,5 δισ. ευρώ του 2019).

Επιπλέον, η έρευνα που εκπόνησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος  με θέμα  «Η επαναλειτουργία των Ξενοδοχείων μετά το Lockdown» δίνει κι άλλα  άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία, αφού όπως προκύπτει στα 12μηνης λειτουργίας πρόκειται να κλείσει το 1/3 των ξενοδοχείων από αυτά που άνοιξαν μετά το lockdown.

Αναλυτικότερα:

  • -Το σύνολο των ξενοδοχείων της χώρας που λειτούργησαν το 2019 ήταν 9.971, εκ των οποίων τα 3.965 είναι συνεχούς λειτουργίας. Από αυτά επαναλειτούργησε τελικά το 59% ή αλλιώς 2.328 ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Τώρα, για τη χειμερινή περίοδο ετοιμάζονται να κλείσουν ξανά τα 717!
  • -Στα εποχικής λειτουργίας τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα. Από το σύνολο των 6.098 άνοιξε το 61% ή αλλιώς 3.699 μονάδες, ωστόσο είναι ενδεικτικό της έλλειψης ζήτησης ότι ένα 4,5% έκλεισε μέσα στον Αύγουστο (!) και σχεδόν 51% τον Σεπτέμβριο, ενώ τον Οκτώβριο το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 40,6% και οι υπόλοιποι μέχρι το τέλος του έτους.