Γράφει η «ξενοδόχος»

Να σώσουν ό,τι μπορούν από την φετινή παρτίδα προσπαθούν με κάθε τρόπο οι ξενοδόχοι, οι οποίοι προβλέπουν για φέτος λόγω της πανδημίας κατάρρευση των εσόδων κατά  -67%, ήτοι από τα 8,4 δισ.  ευρώ το 2019, μόλις στα 2,8 δισ. ευρώ το 2020, με συνολική απώλεια 5,6 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να ενισχύσουν τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, εισάγουν πρόγραμμα επιβράβευσης “Covid Bonus” σε υγιείς τουρίστες του εξωτερικού που επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους.

 

Σύμφωνα με τον  Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρη Τάσιο, επιχειρηματίες που πλήττονται από την πανδημία και δραστηριοποιούνται σε διάφορες περιοχές της χώρας, προτίθενται μέσω των τοπικών Ενώσεων Ξενοδόχων να χρηματοδοτούν το 50% του τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού που είναι απαραίτητο 72 ώρες πριν την άφιξη, εφόσον βγει αρνητικό, ώστε να τονώσουν τον τουρισμό.

  • Είμαστε σε επαφή με τα αρμόδια Υπουργεία για να υλοποιήσουμε τη συγκεκριμένη ιδιωτική πρωτοβουλία βάζοντας για άλλη μια φορά “πλάτη”, όμως τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμόζονται οριζόντια και να μην υπάρχει κανένας αποκλεισμός τουριστών που αποδεικνύονται υγιείς μέσω του τεστ, όπως είναι για παράδειγμα, επισκέπτες από τη Σερβία ή τη Ρωσία.
  • Επιπλέον, πρέπει να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα από όλους και όχι μόνο από τους ξενοδόχους, οι οποίοι επιβαρύνονται με πρόσθετο κόστος 5% – 7%».

Σημειώνεται ότι με βάση τον 4ο κύκλο της έρευνας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ)  “Covid-19 και Ελληνική Ξενοδοχία” που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κατά το διάστημα από 30 Ιουνίου έως 10 Ιουλίου 2020, σε δείγμα 1.941 ξενοδοχείων εκ του συνόλου των 9.999 μελών του Επιμελητηρίου (ήτοι το 19,4% του συνολικού αριθμού των ξενοδοχείων της χώρας), έχει ως βασικά συμπεράσματα τα εξής:

  • Τα ξενοδοχεία που έχουν ήδη ανοίξει ή πρόκειται να ανοίξουν μέχρι τον Αύγουστο φτάνουν στο 84% του συνόλου τους. Σε ποσοστό 9% δεν έχουν αποφασίσει πότε θα ανοίξουν ακόμη, ενώ σε ποσοστό 6,4% έχουν αποφασίσει να μην ανοίξουν φέτος. Εδώ βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι πολλά ξενοδοχεία ανοίγουν στο ήμισυ ή ακόμη και στο 1/3 της δυναμικότητάς τους.
  • Επιπλέον των προβλεπόμενων απωλειών των εσόδων, που όπως προαναφέρθηκε μπορεί να φθάσει τα 5,6 δισ. ευρώ, έχουν ήδη δημιουργηθεί για τα ξενοδοχεία υποχρεώσεις που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τη ρευστότητά τους, όπως προκύπτει από την έρευνα. Συγκεκριμένα, έχουν ήδη επιστρέψει σε tour operators, travel agents και πελάτες 161 εκατ. ευρώ, έχουν ήδη εκδώσει vouchers συνολικής αξίας 90 εκατ. ευρώ και παραμένουν σε εκκρεμότητα επιστροφές που φτάνουν τα 143 εκατ. ευρώ. Το αθροιζόμενο ποσό μόνο για τις υποχρεώσεις αυτής της κατηγορίας φτάνει τα 394,6 εκατ. ευρώ.
  1. Σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, οι χρηματοδοτικές ανάγκες των ξενοδοχείων διαμορφώνονται στα 1,66 δισ. ευρώ.

Έχουν υποβληθεί αιτήσεις σε προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία συνολικού ύψους 1,576 δισ. ευρώ, με τις εγκρίσεις να ανέρχονται στα 743 εκ. ευρώ. Από το ποσό αυτό εκτιμάται ότι έχουν εκταμιευτεί μέχρι 10 Ιουλίου 2020 μόλις 77 εκατ. ευρώ.  

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ