Γράφει η «ξενοδόχος»

  • «Tα νούμερα είναι άκρως απογοητευτικά και επιβεβαιώνουν τα χειρότερα σενάρια του Απριλίου».

Τη δήλωση έκανε ο  κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος χθές, στη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου με αφορμή τη διοργάνωση του 4ου Διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας το Νοέμβριο.

  • «Δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν στόχοι για φέτος και κανείς δεν μπορεί να μετρήσει αφίξεις και τζίρους. Η πανδημία πήγε πολύ χειρότερα απ’  ότ,ι περιμέναμε. Φέτος δεν κάνουν κουμάντο στον τουρισμό οι ξενοδόχοι αλλά οι …λοιμωξιολόγοι. Η συγκυρία ήταν τέτοια που οδηγηθήκαμε στο κακό σενάριο- και δεν  φταίνε οι ξενοδόχοι», δήλωσε ο κ. Βασιλικός, προσθέτοντας ότι
  • «αυτό που θα κρατήσουμε αυτή τη σεζόν είναι η επιτυχής διαχείριση εσωτερικά. Η χώρα κατάφερε να γίνει πρωτοσέλιδο με θετικό τρόπο και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Εν τω μεταξύ χθές στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης έκανε και τον απολογισμό του ελληνικού τουρισμού αναφερόμενος στους ..αριθμούς και στις προβλέψεις του υπουργείου για τη σεζόν Covid 19.

Σύμφωνα με τον ίδιο:

-Οι τουριστικές εισπράξεις του 2020 θα διαμορφωθούν στο 20% των περυσινών, έτος κατά το οποίο είχαν φθάσει τα 18,2 δισ. ευρώ.

-Σε επίπεδο αφίξεων στο γ’ τρίμηνο, αυτές ανήλθαν με βάση τα στοιχεία από τις φόρμες για τον κορωνοϊού που συμπληρώνουν οι επισκέπτες της χώρας στα 3,9 εκατομμύρια. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 22% των περυσινών αφίξεων της ίδιας περιόδου στο τρίτο τρίμηνο δηλαδή του έτους.

-Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με αισιοδοξία, καθώς τους δύο πρώτους μήνες του 2020 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ήταν αυξημένες κατά 23%, συνολικά 527 εκατ. ευρώ. Από τον Μάρτιο λόγω lockdown μειώθηκαν οι εισπράξεις σε ποσοστό περίπου 95%.  Τον Ιούλιο διαμορφώθηκαν στα 577 εκατ. ευρώ, με ετήσια μείωση 84,4%. Τα έσοδα τον  Αύγουστο εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 1,6 δισ. ευρώ με πτώση 60% περίπου.

-Με αυτό το δεδομένο, η εκτίμηση είναι ότι ως τέλους του έτους θα κλείσει η χρονιά αναπληρώνοντας το 20% περίπου των εσόδων του 2019.

-Με βάση τα στοιχεία από τις φόρμες PLF, τη χώρα μας επισκέφθηκαν 3,9 εκατ. τουρίστες ως σήμερα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 22% των περσινών αφίξεων της ίδιας περιόδου (Γ’ τρίμηνο έτους).

-Σημαντικές για τη χώρα μας αγορές προέλευσης όπως οι ΗΠΑ, Ρωσία, Τουρκία και το Ισραήλ παρέμειναν κλειστές, ενώ ελάχιστες ήταν οι ροές από ανοιχτές αγορές εκτός Ευρώπης, όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Λατινική Αμερική κλπ, καθώς τα υπερατλαντικά ταξίδια σημείωσαν κάθετη πτώση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here