Έναντι 18,88 εκατ. Ευρώ πούλησε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ το ποσοστό του 22,73% που κατείχε στην Elpedison. Η συμφωνίας έχει κλείσει από καιρό και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ μεταβιβάζει το ποσοστό της στα Ελληνικά Πετρέλαια και την ιταλική Edison. Η κεντρική απόφαση της διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι να επικεντρωθεί στις κύριες δραστηριότητες της και στην αξιοποίηση μη βασικών συμμετοχών και παγίων.

Η μεταβίβαση των μετοχών θα υλοποιηθεί αμέσως μετά την ικανοποίηση των προϋποθέσεων (Conditions Precedent) που προβλέπονται στο προαναφερόμενο Συμφωνητικό Μεταβίβασης Μετοχών, οι οποίες αφορούν σε συναινέσεις τρίτων μερών.

Αναφερόμενος σ’ αυτή τη συμφωνία, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ελλάκτωρ, κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, δήλωσε:

  • «Σταθερά και μεθοδικά προχωρούμε στην υλοποίηση της στρατηγικής που παρουσιάσαμε περίπου πριν ένα χρόνο στους μετόχους μας στο πλαίσιο της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης. Αξιοποιώντας με αποδοτικό τρόπο μη βασικές συμμετοχές και πάγια, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για περαιτέρω επικέντρωση στις κύριες δραστηριότητες του Ομίλου και για ενίσχυση της παρουσίας μας σε κλάδους, στους οποίους η Ελλάκτωρ έχει ηγετική θέση. Κατά αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε τη συγκέντρωση των διαθέσιμων πόρων και της αδιάσπαστης προσοχής μας σε δραστηριότητες που συμβάλλουν τα μέγιστα στην παραγωγή αξίας για τους μετόχους του Ομίλου».

Τι άλλο περιλαμβάνει η συμφωνία για τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες πλευρές

Η συμφωνία περιλαμβάνει και το ποσοστό που κατείχε στην Elpedison η ElvalHarlcor, το οποίο ήταν 1,48% και πουλήθηκε στα ΕΛΠΕ έναντι 1,22 εκατ. ευρώ.

Πλέον, ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια συμφώνησε να εξαγοράσει ποσοστό 24,22% στην εταιρεία (αθροισμένα τα ποσοστά που κατείχαν οι Ελλάκτωρ και ElvalHalcor), έναντι συνολικού τιμήματος 20 εκατ. ευρώ.

Η εξαγορά από την πλευρά των ΕΛΠΕ γίνεται μέσω της Elpedison BV, η οποία αποτελεί ελληνο-ιταλική κοινοπραξία, στην οποία ο ελληνικός όμιλος συμμετέχει με ποσοστό 50%, ενώ το υπόλοιπο 50% το έχουν οι Ιταλοί της Edison. Σημειώνεται ότι πλέον η… μητρική Elpedison BV, μετά την εξαγορά των ποσοστών από Ελλάκτωρ και ElvalHalcor θα κατέχει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Elpedison Α.Ε..

Από την πλευρά της η ιταλική Edison σημειώνει πως η συναλλαγή εντάσσεται στη στρατηγική παγίωσης της θέσης της Edison στην ελληνική αγορά ενέργειας, όπου αναμένονται σημαντικές εξελίξεις εν όψει της επικείμενης υιοθέτησης του ευρωπαϊκού target model και της σταδιακής απανθρακοποίησης της ηλεκτροπαραγωγής.

Η Elpedison, με δύο σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φυσικού αερίου στη Θίσβη Βοιωτίας και στη Θεσσαλονίκη, εγκατεστημένης ισχύος 820 MW και με περίπου 150.000 πελάτες, είναι η πρώτη ιδιωτική ενεργειακή εταιρεία στην Ελλάδα και ο εναλλακτικός προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε όλους τους τομείς της αγοράς. Η Elpedison φιλοδοξεί να διατηρήσει την ηγετική της θέση στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής και της προμήθειας ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και βέλτιστων ενεργειακών λύσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here