«Η Eurobank είναι η πρώτη συστημική τράπεζα που επιστρέφει αμιγώς στον ιδιωτικό τομέα. Εκεί από όπου ξεκινήσαμε και εκεί που από τη φύση και το σκοπό μας ανήκουμε», αναφέρει σε επιστολή στο προσωπικό της τράπεζας ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίωνας Καραβίας, με αφορμή την επαναγορά του 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου από το ΤΧΣ.

Με την εξέλιξη αυτή κλείνουν δυο σημαντικοί κύκλοι, αναφέρει ο κ. Καραβίας:

«Ο ένας κύκλος αφορά την Ελλάδα. Χρειάστηκε να περάσει παραπάνω από μία δεκαετία, όταν η δημοσιονομική κρίση εξελίχθηκε σε χρηματοπιστωτική και οδήγησε στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε μια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να μηδενίσει τη συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο. Πρόκειται για ένα ισχυρό σήμα προς κάθε κατεύθυνση -προς τους εταίρους μας, προς τις αγορές και τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την έναρξη της αποχώρησης του Ελληνικού Δημοσίου από τις τραπεζικές συμμετοχές, τερματίζεται η μακρά περίοδος κατά την οποία η Ελλάδα αποτελούσε αρνητική ευρωπαϊκή εξαίρεση και η χώρα επιστρέφει στην οικονομική κανονικότητα της ευρωζώνης, όπου επέλεξε και ανήκει. Όλοι θυμόμαστε τα γεγονότα του 2013, την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας από το ΤΧΣ με 5,8 δισ. ευρώ, την αλλαγή διοίκησης και τη συγχώνευση με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Όλοι θυμόμαστε τις δυο επόμενες ανακεφαλαιοποιήσεις στις οποίες η Eurobank κατάφερε να συγκεντρώσει αποκλειστικά ιδιωτικά κεφάλαια, από τους μετόχους που μας στήριξαν σε όλα τα επόμενα χρόνια, μέσα σε ακραίες συνθήκες, και εξακολουθούν και σήμερα να μας τιμούν με την εμπιστοσύνη και τη στήριξή τους σε κάθε μείζονα στρατηγική πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε. Όλοι, επίσης, ξέρουμε τι μεσολάβησε και ποιες θυσίες απαιτήθηκαν, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη του μείζονος εθνικού στόχου της παραμονής και της ομαλής πλήρους συμμετοχής στην οικονομία της ευρωζώνης. Η επενδυτική βαθμίδα και ο μηδενισμός της κρατικής συμμετοχής σε ένα τραπεζικό ίδρυμα σηματοδοτούν και αποδεικνύουν ότι οι θυσίες έπιασαν τόπο.

Ο δεύτερος κύκλος αφορά τη Eurobank και τον τραπεζικό τομέα. Είμαστε περήφανοι που τον ανοίξαμε και πρωταγωνιστήσαμε σε αυτόν. Είναι ο κύκλος της απαλλαγής των ελληνικών τραπεζών από τη βαριά κληρονομιά της κρίσης. Σημείο καμπής αποτέλεσε το 2018, με το ολιστικό πρόγραμμα εμπροσθοβαρούς μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και κεφαλαιακής ενίσχυσης μέσω της συγχώνευσης με τη Grivalia, του εταιρικού μετασχηματισμού (hive down) και των τιτλοποιήσεων. Θυμηθείτε ότι ήμασταν πρωτοπόροι στην αξιοποίηση αυτών των εργαλείων για την εξυγίανση του ισολογισμού και ότι εισαγάγαμε αυτή την καινοτομία με δική μας πρωτοβουλία, πριν ακόμη θεσμοθετηθεί το πρόγραμμα παροχής κρατικών εγγυήσεων “Ηρακλής”. Ανοίξαμε έτσι το δρόμο που ακολούθησαν στη συνέχεια σχεδόν όλες οι υπόλοιπες τράπεζες».

«Ήμασταν και είμαστε στην πρωτοπορία του κλάδου. Έτσι φτάσαμε να είναι σήμερα η Eurobank ένας ισχυρός ευρωπαϊκός τραπεζικός όμιλος, με κεντρικό συστημικό ρόλο σε τρεις κύριες αγορές στη γεωγραφική μας περιφέρεια (Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία), με παρουσία σε διεθνή χρηματοπιστωτικά κέντρα (Λουξεμβούργο και Λονδίνο), με δυναμικές κινήσεις στο εξωτερικό (όπως η απορρόφηση των θυγατρικών της Alpha, Πειραιώς και BNP στη Βουλγαρία και η σταδιακή απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην Ελληνική Τράπεζα της Κύπρου) και με στρατηγική την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας μας», αναφέρει επίσης μεταξύ άλλων ο κ. Καραβίας, εκφράζοντας τις ευχαριστίες σε όλο το προσωπικό της τράπεζας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ