Χρειάζεται προσεκτική ανάγνωση η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προυπολογισμού στη Βουλή, που παρουσίασε χθες Τρίτη ο επικεφαλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης.
Ομολογώ, πως έκπληξη δεν μου έκανε καθώς είχα διακρίνει έντιμο οικονομικό λόγο στις θέσεις του στελέχους της κυβέρνησης πριν καν αναλάβει το Γραφείο Προϋπολογισμού  και σοβαρότητα, μεθοδικότητα από την στιγμή που διαδέχθηκε τον Παναγιώτη Λιαργκόβα.
Τι μας λέει η έκθεση; η καλύτερα γιατί προειδοποιεί γκοβέρνο κ.λ.π του πολιτικού συστήματος; πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην έγκαιρη ολοκλήρωση των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων.
Εντύπωση, μου έκανε, μεταξύ άλλων η εστίαση που γίνεται στον χαμηλό πληθωρισμό ενώ σε ότι αφορά στον κατώτατο μισθό, όπως προκύπτει, έχει υψηλή συμμετοχή σε κλάδους/τομείς που δεν επιβαρύνουν το εμπορικό ισοζύγιο. Αυτό γιατί έχει συμμετοχή σε τομείς της οικονομίας, όπως τα συνεργεία καθαρισμού, η εστίαση και η βιομηχανία τροφίμων, το λιανικό και το χονδρικό εμπόριο που στηρίζονται κυρίως στην εσωτερική ζήτηση. Δηλαδή δεν είναι που στηρίζονται στις εξαγωγές για αυτό και δεν δημιουργούν πρόβλημα στο κομμάτι της ανταγωνιστικότητας.
Διάβασα την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή και ομολογώ πως την χάρηκα. Μεστός, τεκμηριωμένος και οικονομικά ορθός λόγος και σκέφτηκα πόσο πιο εύκολα θα ήταν αρκετά πράγματα αν άνθρωποι όπως ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ο Δημήτρης Λιάκος υπήρχαν περισσότεροι και αφήνονταν να κάνουν απερίσπαστοι να κάνουν την δουλειά τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here