Έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο πέρυσι προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε κατά 535 εκατ. ευρώ στα 2 δισ. ευρώ, καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο από τις εξαγωγές.

Στην εξέλιξη αυτή σίγουρα συνεισφέρει σημαντικά η επιδείνωση κυρίως του ισοζυγίου καυσίμων (λόγω και της αύξησης των τιμών των καυσίμων).

Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,9% σε σταθερές τιμές, ενώ οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό, κατά 16,1% σε σταθερές τιμές. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε άνοδο κατά 313 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στη βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου.

Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 22,3% τον Ιούνιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2017 και οι αντίστοιχες εισπράξεις κατά 16,0%. Το ισοζύγιο μεταφορών παρουσίασε μικρότερη βελτίωση, αποκλειστικά λόγω της ανόδου των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές. Ωστόσο, μείωση σημείωσαν οι καθαρές εισπράξεις από τις λοιπές υπηρεσίες. Τέλος, τον Ιούνιο του 2018, επιδείνωση κατέγραψε το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων, ενώ εκείνο των δευτερογενών εισοδημάτων σημείωσε βελτίωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here