του Μάνου Χατζηδάκη, επικεφαλής Ανάλυσης, ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε «κύλιση» πάνω στη γραμμή τάσης, τηρώντας, ευλαβικά, επίπεδα και ισορροπίες που θα έθεταν υπό αμφισβήτηση την ανοδική τάση. Οι αγοραστές δείχνουν κυρίαρχοι της κατάστασης, καθώς σε καίρια σημεία αναχαιτίζουν το αρνητικό πρόσημο, διατηρώντας έτσι σε ισχύ τα ανοδικά σήματα των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών. 

Παρ’ όλα αυτά, η διαγραμματική εικόνα παραπέμπει σε συσσώρευση, η αγορά παραμένει εντός εύρους διαπραγμάτευσης (1.120-1.070) και δεν αποκλείεται η προσέγγιση του άνω ορίου του εύρους να βγάλει κάποιες ρευστοποιήσεις. 

Η εικόνα θετικής αναμονής δεν πρόκειται να αλλάξει όσο ο Γενικός Δείκτης κινείται εντός του εύρους συσσώρευσης, η διαφυγή ωστόσο με κλείσιμο πάνω από τις 1.122 μονάδες θα βρεθεί αντιμέτωπη με το υψηλό του 2023, λίγο πάνω από τις 1.040 μονάδες. 

Η εικόνα αναμονής εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί, οι τζίροι, παρά την άνοδο, δεν ακολουθούν συμμετρικά και ενδεχομένως η δυναμική να αρχίσει να φθίνει προς τα μεσοπρόθεσμα σημεία αντίστασης της αγοράς. 

Με μια ταχύτητα χαμηλότερη, αλλά και με αρκετό ενδιαφέρον, συνεχίζονται οι προγραμματισμένες οικονομικές ανακοινώσεις. Η Alpha Bank πήρε τη σκυτάλη, χθες (απόγευμα Δευτέρας), ανακοινώνοντας αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, και ακολούθησε η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές. 

Μεθαύριο, Πέμπτη, η Avax έχει προγραμματισμένη παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών. Ο TITAN ανακοινώνει τρίμηνο ενώ την ίδια ημέρα έχει και τακτική γενική συνέλευση. Το βράδυ της Πέμπτης, θα ανακοινωθούν οι εξαμηνιαίες αλλαγές στον δείκτη MSCI, με την ελληνική αγορά να διεκδικεί μία ακόμη είσοδο στον βασικό δείκτη Standard Global. 

Την Παρασκευή 12 Μαΐου, η Premia Properties θα παρουσιάσει τις προοπτικές της στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Στο εξωτερικό, εκτός από τις εξελίξεις στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, η ερχόμενη εβδομάδα έχει ως κεντρικό γεγονός την ανακοίνωση του πληθωρισμού Απριλίου, την Τετάρτη 10 Μαΐου, με τις εκτιμήσεις για τον ονομαστικό πληθωρισμό να βρίσκονται στο 5% (προηγούμενος μήνας 5%). 

Την Πέμπτη 11 Μαΐου, η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να ακολουθήσει τις κινήσεις της FED και της EKT, αυξάνοντας τα επιτόκια της βρετανικής λίρας κατά 25 μονάδες βάσης, στο 4,50%. 

Στα σημαντικές ημερομηνίες το επόμενο διάστημα στο εξωτερικό περιλαμβάνεται και η Κυριακή 14 Μαΐου, κατά την οποία θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here