Γράφει η “Ξενοδόχος”

Σε «σταθερές αξίες» όπως οι Κυκλάδες, αλλά και στην πολλά υποσχόμενη Αθηναϊκή Ριβιέρα εστιάζουν τώρα οι ξένοι επενδυτές για αγορά β’ κατοικίας στην Ελλάδα όπου το  αγοραστικό ενδιαφέρον βαίνει αυξανόμενο τα τελευταία χρόνια με τις εισροές ξένων κεφαλαίων να έχουν ξεπεράσει προ πολλού το μισό δισ. ευρώ με βάση τα επίσημα στοιχεία των τραπεζών.

Στην τελευταία της μελέτη για τις «Τάσεις στον τουρισμό, τη φιλοξενία και την εξοχική κατοικία», η εταιρεία συμβούλων ακινήτων Algean Property,  αναφέρει ότι

  • «οι προοπτικές για τον κλάδο της παραθεριστικής κατοικίας στην Ελλάδα διαφαίνονται στις αρχές του 2019 πιο υποσχόμενες από ποτέ, με την ελληνική οικονομία να σταθεροποιείται μετά από μία μακρά περίοδο αβεβαιότητας, τον ελληνικό τουρισμό να κινείται ανοδικά τα τελευταία χρόνια και τις προκρατήσεις για την εφετινή χρονιά να παραμένουν ανοδικές».

Η εταιρεία καταγράφει και τις περιοχές που πρωταγωνιστούν ως προς το ενδιαφέρον των επενδυτών αυτή την στιγμή, όπου σταθερά προηγούνται οι Κυκλάδες και ειδικά τα τρία πιο δημοφιλή νησιά, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος, όπου οι συνολικές, ακαθάριστες αποδόσεις φθάνουν αντίστοιχα σε ποσοστά το 8,4%, 6,4%, 6,3%. Ένας ακόμη ώριμος τουριστικός προορισμός, η Ρόδος, βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις με αποδόσεις που φθάνουν το 5,5%, με βάση πάντα τα στοιχεία της εταιρείας, ενώ στις περιοχές που έχουν κερδίσει σημαντικά και συγκεντρώνουν επίσης υψηλό ενδιαφέρον είναι το Πόρτο Χέλι, η Ελούντα και η Χαλκιδική.

Αυξανόμενη ζήτηση ειδικά τα τελευταία δύο- τρία χρόνια σημειώνει και η Αθηναϊκή Ριβιέρα για την αγορά β’ κατοικίας από ξένους, όπου θετικά προσμετρώνται παράμετροι όπως ο συνδυασμός της άμεσης πρόσβασης στη θάλασσα, το μικροκλίμα της Αττικής, η εύκολη πρόσβαση στο κέντρο της Αθήνας και πλέον και τα μεγάλα τουριστικά projects που αναβαθμίζουν περαιτέρω την ευρύτερη περιοχή όπως είναι η προοπτική της αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, η επαναλειτουργία του Αστέρα Βουλιαγμένης με την άφιξη της Four Seasons κ.α..

Οσον αφορά τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2017, οι εισροές ξένων κεφαλαίων για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα ανήλθαν στα 503 εκατ. ευρώ, ενώ για το εννιάμηνο του 2018 παρουσίασαν ρυθμούς αύξησης της τάξεως του 172%, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2017, γεγονός το οποίο αποδεικνύει τη δυναμική της αγοράς, αν ληφθεί υπόψη ότι το 2013 το αντίστοιχο νούμερο έφθανε τα 168 εκατ. ευρώ, με βάση τα επίσημα στοιχεία των τραπεζών. Οπως επισημαίνει η Algean οι αριθμοί είναι ακόμη μεγαλύτεροι γιατί πολλές συναλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί εκτός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και άρα δεν έχουν καταγραφεί

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here