Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Το απελπιστικά μονότονο μοτίβο, στους διορισμούς των νέων μόνιμων ειδικών και γενικών γραμματέων των Υπουργείων, με την δήθεν αντικειμενική ανοικτή α(να)ξιοκρατική διαδικασία επιλογής, είχε ακόμη ένα επεισόδιο ντροπής.

Η κυβέρνηση συνεχίζει απροκάλυπτα να τοποθετεί στα υπουργεία πρόσωπα δικής της επιλογής, με κλειστό 4ετές συμβόλαιο, με στόχο είτε να «τακτοποιήσει» φίλους, συντρόφους συγγενείς και αγαπητικούς είτε να δημιουργήσει «θύλακες αντίστασης» για την επόμενη κυβέρνηση.

Η διαδικασία επιλογής των γενικών και ειδικών γραμματέων με στόχο την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, αποτελεί μνημονιακό προαπαιτούμενο που διαρκώς μετατίθεται χρονικά,  αλλά ο τρόπος υλοποίησης είναι προκλητικά αυθαίρετος, παράνομος, μικροκομματικός.

Για τη θέση του Ειδικού Γραμματέα Υδάτων είχαν υποβληθεί 123 αξιόλογες υποψηφιότητες. Οι προδιαγραφές του «διαγωνισμού» απαιτούσαν εξειδικευμένες σπουδές υψηλού επιπέδου και συναφή επαγγελματική εμπειρία.

Από τους 123 υποψηφίους, «κόπηκαν» λόγω τυπικών προσόντων οι …109 (!!).

Ο λόγος είναι απλός:

Εκτός από πτυχία σπουδές και εξειδίκευση, η προκήρυξη του διαγωνισμού απαιτούσε και «ΠΕΝΤΑΕΤΗ επαγγελματική εμπειρία σε συναφές αντικείμενο» αλλά επιπροσθέτως -ω της εκπλήξεως!- τουλάχιστον 1 χρόνο θητεία σε «καθήκοντα υψηλής ευθύνης» εννοώντας επαγγελματική εμπειρία σε ανώτατη διευθυντική θέση στον ιδιωτικό ή/και δημόσιο τομέα…

Από τους 14 επιτυχόντες υποψηφίους που πέρασαν την διαδικασία αξιολόγησης των τυπικών τους προσόντων, μόνον τρεις (3) κατάφεραν να ξεχωρίσουν  -από την προσωπική συνέντευξη και την μοριοδότηση – ώστε να περιληφθούν στην πρόταση της αρμόδιας Επιτροπής του ΑΣΕΠ προς τον Υπουργό.

Κατά σατανική σύμπτωση, ο πρώτος (1ος) στη λίστα των 3 εγκεκριμένων  υποψηφίων είναι ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ –διορισμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ φυσικά- ειδικός γραμματέας  υδάτων, ο αξιολογότατος κ. Γκανούλης Ιάκωβος.

Ο λόγος είναι απλός:

  • Η μοριοδότηση της θητείας του Ειδικού ή Γενικού Γραμματέα Υπουργείου είναι ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ των μορίων που παίρνει κάποιος που απλώς είναι Πρόεδρος ή Γενικός Διευθυντής στον ιδιωτικό τομέα.
  • Ο κ. Γκανούλης έχοντας συμπληρώσει 3 ολόκληρα χρόνια στη θέση του Ειδικού Γραμματέα Υδάτων είχε -κατά σύμπτωση φυσικά- τριπλάσια μόρια από άλλους υποψηφίους που είχαν διοικήσει συναφείς επιχειρήσεις ή οργανισμούς του ιδιωτικού τομέα…

Η διαδικασία τοποθέτησης μόνιμων γενικών ειδικών και τομεακών γραμματέων στα Υπουργεία, προχωρά χωρίς η κυβέρνηση να δείχνει να ενοχλείται από τις χλευαστικές παρατηρήσεις «των θεσμών».

Άλλωστε στις Βρυξέλλες, φαίνεται πως έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια να συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Κράτους…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here