Απίστευτο! Προσπαθούν (πάλι) να βάλουν τα «δικά τους παιδιά» ως μόνιμους Γραμματείς στα Υπουργεία!

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Ενώ η προσοχή της κοινής γνώμης είναι φυσιολογικά επικεντρωμένη στο δράμα των χιλιάδων πυρόπληκτων συμπολιτών μας, τα κομματικά «μαγειρεία» των Υπουργείων συνεχίζουν απτόητα τις πρωτοφανείς μηχανορραφίες για τον διορισμό ημετέρων στις θέσεις των 69 Γενικών και Ειδικών Γραμματέων, των ανθρώπων δηλαδή που θα τοποθετηθούν -με «κλειστό συμβόλαιο 4 ετών»- στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας του Ελληνικού Δημοσίου.

Αυτό που γίνεται αυτές τις μέρες στα Υπουργεία της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ και πουθενά αλλού στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της 4ης Αξιολόγησης, οι «θεσμοί» είχαν μπλοκάρει τη διαδικασία των στημένων διαγωνισμών για την επιλογή «δικών μας παιδιών».

Με μια πρωτοφανή ιδιαιτέρως προσβλητική παρέμβαση υποχρέωσαν την κυβέρνηση να αναστείλει τους διαγωνισμούς, ανέθεσαν σε Γάλλους «εμπειρογνώμονες» να δώσουν «τεχνική βοήθεια» ώστε να ξεκινήσει ολόκληρη η διαδικασία από την αρχή!

Οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες «μελέτησαν» τις προκηρύξεις, τις «διόρθωσαν» για να διασφαλίσουν το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Η κυβέρνηση όμως δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια. Θέλει να τοποθετήσει «δικά της παιδιά» και προσπαθεί «παίζοντας με τις λέξεις» να «ξεγελάσει» τους «θεσμούς», να εκμεταλλευτεί την «μετα-μνημονιακή» ελευθερία και μέχρι τον Οκτώβριο που θα επιστρέψουν οι «θεσμοί» να τους φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων.

Σήμερα το www.banks.com.gr  αποκαλύπτει:

Μετά από «σκληρή διαπραγμάτευση» συμφωνήθηκε από τις 69 Προκηρύξεις Ειδικών και Τομεακών Γραμματέων να ξεκινήσει από την αρχή η διαδικασία για 22 θέσεις.

Στις νέες προκηρύξεις όμως διαβάζουμε πάλι «πράγματα και θαύματα». Η απλή αρχή όλων των σχετικών διαγωνισμών, «ενιαία κριτήρια, επιλογής των αρίστων» καταστρατηγείται με «μικρές λεπτομέρειες».

Κάθε υπουργείο βάζει “μικρές πινελιές” στους διαγωνισμούς των Γραμματέων ώστε στο τέλος η επιλογή να καταλήξει στους «ημετέρους».

Συγκεκριμένα:

  • Για τις θέσεις του Διοικητικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και του Τομεακού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής απαιτείται οποιοδήποτε πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
  • Για τη θέση του Τομεακού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων απαιτείται πτυχίο μόνο από Σχολές Οικονομικών Επιστημών και Λιμενικής Οικονομίας και Διοίκησης.
  • Για τις λοιπές θέσεις Γραμματέων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης (πέραν του Διοικητικού) οι προκηρύξεις παραθέτουν αναλυτική λίστα συγκεκριμένων πτυχίων ΑΕΙ, από τα οποία ….απουσιάζει το πτυχίο Νομικής (!!!!) μόνο για τις θέσεις του Τομεακού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ και του Τομεακού Γραμματέα Βιομηχανίας.
  • Για τις θέσεις ωστόσο του Τομεακού Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, του Ειδικού Τομεακού Γραμματέα ΣΔΙΤ, και του Τομεακού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή το …πτυχίο Νομικής ΔΕΝ αποτελεί πρόβλημα!!

Κόλπο η «εργασιακή εμπειρία»

Για τις θέσεις Τομεακών Γραμματέων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τόσο η συνολική εργασιακή εμπειρία όσο και η εμπειρία άσκησης καθηκόντων ευθύνης απαιτείται να είναι συναφής με τα καθήκοντα της θέσης.

  • Η αντίστοιχη πρόβλεψη απουσιάζει από τις προκηρύξεις για τις θέσεις των Γραμματέων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.
  • Για τις θέσεις που προκηρύχθηκαν εκ νέου από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, η απαίτηση για εμπειρία σε θέση ευθύνης είναι τουλάχιστον ένα (1) έτος άσκησης καθηκόντων ευθύνης στο Δημόσιο ή/και στον Ιδιωτικό τομέα, χωρίς περαιτέρω προσδιορισμό.

Αντίθετα, η διατύπωση των ισχυουσών προκηρύξεων του ίδιου Υπουργείου οι οποίες δεν επαναπροκηρύχθηκαν απαιτεί τουλάχιστον ένα (1) έτος άσκησης καθηκόντων ευθύνης στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης ή σε θέση ευθύνης ειδικών θέσεων 1ου και 2ου βαθμού.

Στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ισχύουν οι παλιές προκηρύξεις. Εκεί όμως για τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών Επενδύσεων και ΕΣΠΑ απαιτείται …20ετής επαγγελματική εμπειρία. Οι νέες προκηρύξεις όμως για την Γραμματεία Εμπορίου και Βιομηχανίας, 5 χρόνια επαγγελματικής εμπειρία θεωρούνται αρκετά

Είναι προφανές ότι οι κυβερνητικές λαθροχειρίες έχουν εντοπισθεί από τα στελέχη των «θεσμών» που συνεχίζουν να λειτουργούν στην Αθήνα. Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η αντίδρασή τους ώστε για πρώτη φορά στην Ελλάδα να επιλεγούν οι σχετικώς καλύτεροι και όχι οι «αρεστοί».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here