Γράφει η «ξενοδόχος»

Την πρώτη ενημέρωση από την ίδια την αγορά είχε την περασμένη εβδομάδα η νέα ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού για το θέμα  των βραχυπρόθεσμων τουριστικών μισθώσεων, που αντιστοιχούν πλέον στο 12% επί του συνόλου του τουρισμού στη χώρα μας.

Η πρώτη συνάντηση του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.) με τον Υπουργό κ. Χάρη Θεοχάρη και τον Υφυπουργό κ. Μάνο Κόνσολα στο υπουργείο Τουρισμού είχε περισσότερο ενημερωτικό χαρακτήρα, σε μία περίοδο που αυξάνονται τα αιτήματα από πλευράς των τουριστικών φορέων ώστε να υπάρξει περαιτέρω ρύθμιση της αγοράς, πέραν των φορολογικών υποχρεώσεων των ιδιοκτητών που εκμισθώνουν τα σπίτια τους σε τουρίστες.

  •  «Για εμάς, το υπουργείο Τουρισμού, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι μέρος της τουριστικής βιομηχανίας», ανέφερε χθές για το θέμα, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων.

«Αυτό δεν ίσχυε παλιότερα και γι’ αυτό υπήρχε μια σχετικά εχθρική στάση του υπουργείου απέναντί τους. Για εμάς – γι’ αυτό εξάλλου συναντήθηκα ήδη με τον ΠΑ.ΣΥ.ΔΑ. που εκπροσωπεί όσους μισθώνουν ακίνητα μέσω των πλατφορμών – οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν θέση στο τραπέζι των συζητήσεων για τον τουρισμό. Από τη θέση αυτή  μπορούν να προτείνουν και να διεκδικούν αλλά έρχεται με υποχρεώσεις ώστε να διαφυλάξουμε τόσο την ποιότητα της τουριστικής εμπειρίας όσο και το κοινωνικό της αποτύπωμα. Παρανομία και φοροδιαφυγή δεν είναι ανεκτές».

Από πλευράς του ΠΑ.ΣΥ.ΔΑ., εκφράζεται ικανοποίηση για το γεγονός ότι το υπουργείο Τουρισμού, αναγνωρίζοντας την συνεχώς αυξανόμενη πορεία του κλάδου, που πέρασε ήδη το όριο του 12% του συνολικού τουριστικού προϊόντος, «μας παραχωρεί μια θέση στο τραπέζι των συζητήσεων για την ανάπτυξη του τουρισμού στην χώρα μας. Ο υπουργός μας έδωσε από την πρώτη κιόλας στιγμή να καταλάβουμε ότι επιθυμία του είναι να ολοκληρώσει το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις αλλά και να απλουστεύσει, ως τεχνοκράτης και εξαίρετος επιστήμονας, τις όποιες γραφειοκρατικές  διαδικασίες».

Ο ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α. δηλώνει ότι είναι στην διάθεση του υπουργείου Τουρισμού καθώς και οποιουδήποτε άλλου δημόσιου φορέα επιθυμεί συνεργασία σε θέματα που αφορούν την βραχυχρόνια μίσθωση. Επιπλέον ιδιοκτήτες υποστηρίζουν ότι η δραστηριότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα συνεισφέρει με μεγάλο ποσοστό στο τουριστικό προϊόν (10,5% το 2018) και με συνολικά έσοδα, σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, πάνω από 185 εκατ. ευρώ το 2018, «ενώ το συνολικό όφελος για την ελληνική οικονομία, αν συνυπολογιστούν και τα παράπλευρα έσοδα, ανήλθε σε επίπεδα άνω του 1,23 δισ. ευρώ», σύμφωνα με τους υπολογισμούς της μεγαλύτερης πλατφόρμας, της Airbnb.

  • «Από αυτή την πρώτη κιόλας συνάντησή μας, διαπιστώσαμε επίσης και το σοβαρό έργο που έγινε εδώ και πολύ καιρό από τον Τομεάρχη Τουρισμού της Ν.Δ. και νυν Υφυπουργό κ. Μάνο Κόνσολα, που έχει ως αποτέλεσμα την αναγνώριση και σωστή αντιμετώπιση του κλάδου μας τόσο από τον ίδιο όσο και από τους συνεργάτες του. Είχαμε την τιμή να παρακολουθήσουμε εργασίες του Τομέα μετά από πρόσκλησή του και να παρουσιάσουμε από τότε κάποιες προτάσεις μας για την καλύτερη λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων».

Οι ιδιοκτήτες εστιάζουν σε τρία βασικά σημεία και συγκεκριμένα ως προς το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών, την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας και τη φορολογική συμμόρφωση καθώς και το στεγαστικό πρόβλημα που είναι εμφανές πλέον σε πολλές ελληνικές πόλεις και νησιά.

Για  το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών, οι ιδιοκτήτες θεωρούν ότι ο περιορισμός στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, με οποιαδήποτε μορφή, θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα αφού θα αναγκάσει πολλούς να φοροδιαφύγουν.

  • «Αντί να καταφεύγουμε σε περιοριστικά μέτρα που θα επιφέρουν συρρίκνωση της αλματώδους ανάπτυξης ενός ολόκληρου κλάδου, θα ήταν προτιμότερο να δίναμε κίνητρα για περαιτέρω εξέλιξη και προσέλκυση επενδυτών. Η βραχυχρόνια μίσθωση ήρθε για να μείνει και είναι το περισσότερο αναπτυσσόμενο τουριστικό προϊόν παγκοσμίως. Η χώρα μας ήδη βρίσκεται μέσα στους 10 καλύτερους προορισμούς και θα ήταν πραγματικά άδικο αντί να αξιοποιήσουμε αυτή την δυναμική να την αποτρέψουμε με περιοριστικά μέτρα».
  • Σε σχέση με την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, σύμφωνα με στοιχεία από την Airbnb υπάρχουν πάνω από 95.000 ενεργές καταχωρήσεις στην πλατφόρμα. «Δεδομένου ότι η εφαρμογή του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής της ΑΑΔΕ, μέχρι σήμερα έχει δώσει περίπου 70.000 Αριθμούς Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.), υπάρχουν πάνω από 35.000 ακίνητα (25.000 στην Airbnb αλλά και επιπλέον 10.000 στις υπόλοιπες πλατφόρμες που δεν είναι καταχωρημένα στην Airbnb) που λειτουργούν παράνομα φοροδιαφεύγοντας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να λειτουργούν εις βάρος των υπολοίπων νόμιμα καταχωρημένων ακινήτων.

Μάλιστα, μην αποδίδοντας κανένα φόρο για τις εισπράξεις τους, μειώνουν τις τιμές όσο επιθυμούν, δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα αθέμιτου ανταγωνισμού στα υπόλοιπα νόμιμα καταλύματα.

Πάγια πρόταση του συλλόγου μας είναι να ζητηθεί από τις πλατφόρμες να διαγράψουν όλα αυτά τα καταλύματα που δεν διαθέτουν ΑΜΑ και να ξεκινήσουν έλεγχοι από την ΑΑΔΕ για τον εντοπισμό τους.

Αν εφαρμοσθεί αυτό και μόνο το μέτρο, θα επιστρέψουν στην μακροχρόνια μίσθωση πλέον των 35.000 ακινήτων μειώνοντας με αυτό τον τρόπο κατά πολύ το θέμα της δυσκολίας εύρεσης κατοικίας όσων αναζητούν να μισθώσουν μακροχρόνια», αναφέρουν οι διαχειριστές ακινήτων βραχυπρόθεσμης μίσθωσης.

Ως προς το στεγαστικό πρόβλημα, οι διαχειριστές τονίζουν ότι υπάρχουν δεκάδες, εκατοντάδες και σε μεγάλες πόλεις, χιλιάδες εγκαταλελειμμένα ακίνητα ιδιοκτησίας των δήμων ή του δημοσίου γενικότερα που μένουν αναξιοποίητα ακόμα και σήμερα, με δεδομένη την μεγάλη ζήτηση για στέγαση από φοιτητές, εργαζόμενους και επαγγελματίες.

«Πολλά από αυτά τα ακίνητα θα μπορούσαν να παραχωρηθούν για εκμετάλλευση σε επενδυτές για να ανακαινισθούν και να δοθούν αποκλειστικά για μακροχρόνια μίσθωση. Λόγω της ζήτησης, το κέρδος θα είναι μεγάλο και θα προσελκύσει αρκετούς επιχειρηματίες που αναζητούν ευκαιρίες για κερδοφόρες επενδύσεις. Το μοντέλο παραχώρησης θα μπορούσε να είναι ενοικίαση με δικαίωμα υπεκμίσθωσης η ακόμη και συν-εκμετάλλευση με τους δήμους.

Όσα από αυτά τα ακίνητα είναι σε κοντινή απόσταση από εκπαιδευτικά ιδρύματα θα μπορούσαν εύκολα να γίνουν ιδιωτικές φοιτητικές εστίες όπως αυτές λειτουργούν σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές πόλεις κοντά στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Στην αρχική συμφωνία και για να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές, θα μπορούσε να υπάρχει ένα ανώτατο επιτρεπτό μηνιαίο μίσθωμα ακόμα και επιδοτούμενο στα πλαίσια μιας κοινωνικής πολιτικής στέγασης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here