Οι υψηλές μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις στον τραπεζικό τομέα,  τα υψηλά επίπεδα ιδιωτικού και δημόσιου χρέους, οι εξωτερικές ανισορροπίες και το  μικρό μέγεθος της οικονομίας, που στηρίζεται στις υπηρεσίες εκθέτουν την Κύπρο σε δυσμενείς αλλαγές στην εξωτερική ζήτηση, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, DBRS.

Η αξιολόγηση θα μπορούσε να δεχθεί ανοδικές πιέσεις από μια συνεχιζόμενη υγιή οικονομική ανάπτυξη και ισχυρή δημοσιονομική θέση, κάτι που θα συνέβαλε στην πτωτική τροχιά του δημοσίου χρέους. Επιπλέον, περαιτέρω πρόοδος στην μείωση των NPEs των τραπεζών και του χρέους του ιδιωτικού τομέα, και η ενίσχυση του τραπεζικού τομέα, θα ήταν θετικά για την αξιολόγηση. Ωστόσο, οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να δεχθούν πτωτική πίεση σε μια περίοδο σημαντικά ισχνής ανάπτυξης, σε συνδυασμό με μεγάλες δημοσιονομικές ανισορροπίες ή υλοποίησης μεγάλων ενδεχόμενων απαιτήσεων. Μια αντιστροφή της πτωτικής τροχιάς των NPEs θα μπορούσε επίσης να είναι αρνητική.

Η Κύπρος, σημειώνει η DBRS, είναι ένα ελκυστικό κέντρο επαγγελματικών υπηρεσιών, ναυτιλιακό κέντρο και τουριστικός προορισμός. Ο τουριστικός κλάδος διαφοροποιείται σε νέα προϊόντα και αγορές, με αποτέλεσμα να είναι πιο ανθεκτικός. Η αναμενόμενη εκμετάλλευση των offshore αποθεμάτων υδρογονανθράκων αποτελεί μια ακόμα δυνητική πηγή ανάπτυξης μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, το μικρό μέγεθος της οικονομίας, που στηρίζεται στις υπηρεσίες, εκθέτει την Κύπρο σε δυσμενείς αλλαγές στην εξωτερική ζήτηση.

Υπενθυμίζεται πως στις 17 Μαΐου η DBRS επιβεβαίωσε τη σύσταση BBB (low) για την Κύπρο.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την DBRS, η Κύπρος επωφελείται ενός σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος και ισχυρών θεσμών. Η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της χώρας. Η κυβέρνηση δεν έχει πλειοψηφία στη Βουή των Αντιπροσώπων, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις στην υιοθέτηση εκκρεμών μεταρρυθμίσεων, περιλαμβανομένων αυτών για τη δημόσια διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ