Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Το θέμα δεν είναι ευχάριστο. Είναι όμως -δυστυχώς- πολύ Ελληνικό.

Δεν χωρούν πια τα δύο αδέλφια Δομαζάκη, στο μετοχολόγιο της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας παραγωγής χοιρινού κρέατος και αδιαμφισβήτητου ηγέτη στον κλάδο των αλλαντικών, με μερίδιο αγοράς άνω του 26%

Η θλιβερή ενδοοικογενειακή διαμάχη για τον έλεγχο της Creta Farms θα ολοκληρωθεί μόνο με απόφαση δικαστηρίου, δεν υπάρχει πλέον περιθώριο συμβιβασμού.

Οι τράπεζες έχουν πολλούς λόγους να ανησυχούν για την τύχη των δανείων, ύψους 109,4 εκατ. ευρώ που έχουν χορηγήσει. 

To Χρηματιστήριο ανησυχεί μήπως ξαφνικά προκύψει μία ακόμη… Folli Follie στην τραυματισμένη ελληνική κεφαλαιαγορά, παρά το γεγονός ότι προφανώς τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λειτουργεί στους συνήθεις αργούς γραφειοκρατικούς ρυθμούς με τη μεταφορά των μετοχών της Creta Farms από την Κύρια Αγορά στην Κατηγορία των μετοχών υπό Επιτήρηση, μετά την ολοκλήρωση του ειδικού ελέγχου και την επανακατάρτιση της ετήσιας οικονομικής έκθεσης για τη χρήση 2018. 

Οι πιστώτριες τράπεζες δηλώνουν ότι σκοπεύουν να μεταφέρουν τα δάνεια της Creta Farms στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposure Units), θεωρώντας τα αμφιβόλου είσπραξης.

Οι δηλώσεις αυτές ουσιαστικά είναι άνευ αντικρίσματος, εφόσον τα δάνεια δεν έχουν «κοκκινίσει» και προς το παρόν εξυπηρετούνται κανονικά. Επομένως τα δάνεια δεν έχουν καταγγελθεί και οι τράπεζες απλώς προειδοποιούν τους μετόχους και τη διοίκηση της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας για τις επόμενες κινήσεις τους.

  • «Για το συγκεκριμένο θέμα, περί μεταβολής στην κατάσταση των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας, δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση των τραπεζών προς την Creta Farms» αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της διοίκησης.

Το διοικητικό συμβούλιο της Creta Farms αποφάσισε την αντικατάσταση του Κωνσταντίνου Δομαζάκη (είχε τη θέση του αντιπροέδρου) αλλά και του ενός εκ των δύο διευθυνόντων συμβούλων της εταιρείας.

  • Με βάση τη δημοσιευμένη απόφαση, μοναδικός διευθύνων σύμβουλος είναι ο μικρότερος αδελφός Μανώλης Δομαζάκης, ο οποίος είναι και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Σε αντιπρόεδρο «αναβαθμίστηκε» ο Πέτρος Παπαδάκης, μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου έως τώρα.
  • Προφανώς αντέδρασε με σκληρές δημόσιες δηλώσεις, μιλώντας για «άκυρη και παράνομη διαδικασία», ο μεγαλύτερος αδελφός Κωνσταντίνος Δομαζάκης, μετά την παύση του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας, την οποία το διοικητικό συμβούλιο θεώρησε αναγκαία για να πετύχει την έξοδο της μετοχής από το καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης, αλλά και για τη συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της εταιρείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ η αλλαντοβιομηχανία συνεχίζει να λειτουργεί αποδοτικά.

Οι πωλήσεις αυξάνονται κατά 9% φθάνοντας κοντά στα 120 εκατ. ευρώ περίπου, παρά το γεγονός ότι συνολικά η ελληνική αγορά των αλλαντικών κινήθηκε με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε αξία πωλήσεων, σημειώνοντας πτώση κατά 2% σε σχέση με το 2017. Η Creta Farms βελτίωσε το λειτουργικό της EBITDA, το οποίο έφτασε στα 13,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή αντιστοιχεί στο 11,5% επί των πωλήσεων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here