Ψηλότερα έβαλε τον πήχη με νέα στοχοθεσία για συνολικές χρηματοδοτήσεις 2 δισ. ευρώ φέτος η Τράπεζα Πειραιώς, χάρη στην ταχύτατη εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων που πέτυχε μέχρι τον Ιούνιο, ολοκληρώνοντας την πλήρη θετική αντιστροφή της εικόνας για τις 4 συστημικές τράπεζες. Η Πειραιώς αύξησε τα υγιή δάνεια κατά 1,5 δισ. ευρώ ενώ  ταυτόχρονα μείωσε τα «κόκκινα δάνεια» (ΜΕΑ) κατά 1,3 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο στα 3,4 δισ. ευρώ συνολικά, από 9 δισ. ευρώ, που ήταν μόλις πέρυσι. Έθεσε πλέον νέο στόχο για καθαρή επέκταση των υγιών δανείων που θα προσεγγίσει τα 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον CEO του Ομίλου Πειραιώς Χρήστο Μεγάλου που παρουσίασε τα αποτελέσματα εξαμήνου στους διεθνείς αναλυτές και ανακοίνωσε τους νέους βελτιωμένους στόχους, η Τράπεζα υπεραπόδωσε σε πληθώρα τομέων, ευνοημένη και από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, για την οποία εκτιμά, ότι θα αυξηθεί φέτος με ρυθμό που θα προσεγγίζει το 6%. Ο κ. Μεγάλου έδωσε τα εύσημα βεβαίως και στα στελέχη του Ομίλου για την ομαδική τους προσπάθεια.

Να σημειωθεί ότι στην παρουσίαση ο κ. Μεγάλου ανέφερε πως η μετοχή της Τράπεζας είναι υποτιμημένη σε σχέση με τον ανταγωνισμό κατά 43% σε όρους P/E καθώς αποτιμάται με πολλαπλασιαστή 3,2 έναντι 5,6 του μέσου όρου του ανταγωνισμού.

Που υπεραπέδωσε στο εξάμηνο η Πειραιώς και ποιους στόχους αναθεωρεί ανοδικά (με βάση ομαλοποιημένους δείκτες):

*Τα έσοδα έφθασαν τα 900 εκατ. ευρώ, έναντι ετήσιου στόχου 1,5 δισ. ευρώ. Ο νέος στόχος για φέτος είναι τα 1,8 δισ. ευρώ.

*Η απομείωση δανείων ήταν 200 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο, από 500 εκατ. ευρώ που υπολογιζόταν φέτος και ο νέος στόχος για το 2022 μπαίνει 100 εκατ. ευρώ χαμηλότερα στα 400 εκατ. ευρώ.

*Τα κέρδη μετά φόρων ήταν 300 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο έναντι ετήσιου στόχου για 100 εκατ. ευρώ και πλέον τίθεται νέος στόχος για κέρδη μετά φόρων στα 500 εκατ. ευρώ.

*Τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) ήταν 0,21 ευρώ στο εξάμηνο έναντι ετλήσιου στόχου 0,05 ευρώ. Ο νέος στόχος τίθεται στα 0,35 ευρώ για φέτος.

*Ο δείκτης επάρκειας κεφαλαίων FL CET1 είναι ήδη στο 10% όπως προβλεπόταν για το έτος και μπαίνει στόχος για 11%.

*Το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων χρηματοδοτήσεων έχει αυξηθεί ήδη στα 1,5 δισ. ευρώ στο εξάμηνο από ετήσιο στόχο 1,2 δισ. ευρώ. Ο νέος στόχος θα είναι να πλησιάσει τα 2 δισ. ευρώ.

*Ο δείκτης κόκκινων δανείων μειώθηκε στο 9% και μπαίνει στόχος για 8% φέτος.

*Η προσαρμοσμένη απόδοση κεφαλαίων (RoaTBV) είναι ήδη 15% έναντι ετήσιου στόχου 6% και και τίθεται νέος ετήσιος στόχος στο 13%.

*Η απόδοση κεφαλαίων σε ομαλοποιημένη βάση ήταν 10% στο εξάμηνο και τίθεται τώρα στο 8% από 1% αρχικά.

 

Πως διαμορφώνεται το χαρτοφυλάκιο των δανείων της Πειραιώς

Τα δάνεια προ απομειώσεων και προσαρμογών αυξήθηκαν στα 36,9 δισ. έναντι 36,6 δισ. ευρώ, πέρυσι τον Ιούνιο, λόγω της σημαντικής μείωσης ΝPE που πραγματοποιήθηκε το 2021 και το 2022.

Τα δάνεια μετά από προβλέψεις του Ομίλου ανήλθαν σε 35,4 δισ. ευρώ, στις 30 Ιουνίου 2022, ενώ οι εκταμιεύσεις νέων δανείων ανήλθαν σε 4,4 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο, αποτυπώνοντας την πιστωτική ζήτηση κυρίως από επιχειρήσεις (μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις).

Στο ποσό των δανείων προ απομειώσεων και προσαρμογών του Ιουνίου 2022 περιλαμβάνονται 6,1 δισ. ευρώ, από ομόλογα υψηλής εξοφλητικής δραστηριότητας που σχετίζονται με τις τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων NPE που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τώρα, και συγκεκριμένα τις συναλλαγές Phoenix, Vega, Sunrise 1 και Sunrise 2.

 

Κεφάλαια από συμμετοχές

Ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε στην καλή πορεία των ακινήτων στη χώρα και στα οφέλη της Πειραιώς που επιδιώκει για τη δημιουργία πρόσθετης αξίας από το χαρτοφυλάκιο των συμμετοχών της, ύψους 800 εκατ. ευρώ, βασιζόμενη σε συνέργειες επιχειρηματικών τομέων με αξιοσημείωτο περιθώριο ανάπτυξης. «Σε αυτό το πλαίσιο, αναβαθμίζουμε τους στόχους μας στα βασικά χρηματοοικονομικά μεγέθη για το έτος 2022», ανέφερε. https://banks.com.gr/megali-mera-gia-2-000-akinita-tis-tr-peiraios-neo-omologo-kai-titlopoiiseis/

Η διοίκηση της τράπεζας, αναφερόμενη στα MREL σημείωσε πως για εφέτος απομένουν λιγότερα από 500 εκατ. ευρώ. «Θα εξετάσουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές- και τις εναλλακτικές, για το θέμα αυτό», ειπώθηκε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here