Η Παρασκευή 10 Ιανουαρίου ήταν η τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης για τη μετοχή της FG Europe, μετά την δημόσια πρόταση του βασικού μετόχου και την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας.
   Παράλληλα έγκριση εξόδου από το ΧΑ, έχει λάβει η ΕΛΤΡΑΚ, ενώ υποψήφιοι για αποχώρηση είναι οι Σφακιανάκης, Νηρέας-Σελόντα και ποιος γνωρίζει, μέσα στο 2020 πόσοι ακόμη θα αιτηθούν κάτι ανάλογο.
    Εχουν προηγηθεί οι έξοδοι των Druckfarben, Nexans, ΥΓΕΙΑ, Αιολική, Μινωικές, Κρητών Αρτος, Κανάκης ενώ ξεχωριστές ήταν οι περιπτώσεις των ΕΛΤΕΧ Ανεμος και Grivalia, που απορροφήθηκαν, μέσω συγχώνευσης, από τους ομίλους ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Eurobank.
     Συνολικά από την 10ετία της κρίσης το ΧΑ “φτώχυνε” κατά σχεδόν 100 εταιρείες ορισμένες εξ’ αυτών, μεγάλα ονόματα στον κλάδο τους. Στο ίδιο διάστημα οι νέες εισαγωγές, μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού, οι κρούσεις που κατά καιρούς έγιναν δεν έτυχαν θετικής ανταπόκρισης και αποθαρρυντικές οι ενδείξεις για την προοπτική εισόδου, που θα ενίσχυε και εμβάθυνε το χρηματιστήριο.
      Μάλιστα συγκεκριμένες περιπτώσεις “βαριών” εταιρειών είχαν επιπτώσεις στην συνολικότερη εικόνα της αγοράς, δεδομένου ότι η αποτίμηση της Grivalia ηταν στα 1,09 δισ. Eυρώ, όταν απορροφήθηκε από την Eurobank, το ΥΓΕΙΑ την ημέρα της αποχώρησης (μετά την απόκτηση του 100% από την HealthCare του fund CVC Capital) στα 290,5 εκατ. η ΕΛΤΕΧ Ανεμος στα 177 εκατ. €.
Συνολικά στα περίπου 1,5 δισ.€ σε όρους χρηματιστηριακής αξίας.
      Και μένει να φανεί, στην διάρκεια του έτους, πως θα ενεργήσουν οι βασικοί μέτοχοι των ΙΑΣΩ, Attica Συμμετοχών, PRODEA καθώς υπό προυποθέσεις θα μπορούσαν να τις οδηγήσουν εκτός Χρηματιστηρίου.
    Την ίδια στιγμή οι αρμόδιοι μπορεί να κάνουν σχέδια για rebranding του Χρηματιστηρίου αλλά χωρίς νέο αίμα, δύσκολα θα μπορούσε η Λεωφόρος Αθηνών να ανταποκριθεί στις φιλοδοξίες τους.,

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here