Με τη ματιά του Μάνου Χατζηδάκη, επικεφαλής Ανάλυσης, ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή

 

Τα καλά νέα δεν σταμάτησαν στο εμβόλιο, είχαν και επιχειρηματική διάσταση, η οποία κράτησε το ενδιαφέρον αμείωτο σε όλες τις συνεδριάσεις της εβδομάδας. Η πώληση της σταθερής τηλεφωνίας του ΟΤΕ στη Ρουμανία, η μικρή παράταση στην ολοκλήρωση των συμφωνιών σε Vivartia και Εθνική Ασφαλιστική από την CVC και οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της Cenergy στη Nexans επέκτειναν το ενδιαφέρον σε μεγαλύτερο μέρος των μη τραπεζικών μετοχών, ενώ η υπόθεση των Cocos της Τράπεζας Πειραιώς έβαλε κάποια σενάρια πάνω στο τραπέζι.

Αλλά και τα αποτελέσματα εννεαμήνου του ΟΤΕ και του Τιτάνα έδειξαν όχι μόνο αντοχή στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, αλλά και βελτίωση σε σχέση με πέρσι. Αποτέλεσμα όλων αυτών των νέων ήταν η αγορά να διευρύνει τα κέρδη της πρώτης ημέρας της εβδομάδας και για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο να εμφανίσει πλουραλισμό στις επιλογές των επενδυτών.

Η επιστροφή της αισιοδοξίας γίνεται σε χρόνο που διαχειριστικά εξυπηρετεί το κλείσιμο των βιβλίων, σε μια έντονα αρνητική χρονιά για το Χρηματιστήριο Αθηνών (-28%) και δεν αποκλείεται η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της αγοράς στην αποτίμηση νέων να οδηγήσει σε επίσπευση κάποιων συμφωνιών που βρίσκονται εν αναμονή ή σε τελικό στάδιο.

Το σίγουρο είναι ότι η ψυχολογία έχει αρχίσει να αλλάζει προς το θετικότερο, εστιάζοντας και πάλι στα μεγέθη των εταιρειών μετά από ένα μακρύ διάστημα αναμονής και αναστολής στην ανάληψη χρηματιστηριακού ρίσκου στην Ελλάδα.

ΤΕΧΝΙΚΑ: Ο Γενικός Δείκτης έφθασε μια ανάσα από τον κινητό μέσο των 200 ημερών, κάνοντας επίδειξη ισχύος, κόβοντας ανοδικά μονομιάς τις χρονοσειρές των 30 και 50 ημερών με τζίρο 4 συνεδριάσεων και με ανοδικό χάσμα διαφυγής στις 590 μονάδες. Όσες διορθώσεις έγιναν μέσα στην εβδομάδα χαρακτηρίζονται από μετριοπάθεια και είχαν «πλάτη ρευστότητας», ενώ οι μετοχές, παρά τα ισχυρά κέρδη της ανόδου, δεν έδειξαν στοιχεία διάλυσης στη φάση της κατοχύρωσης κερδών, ενδεχομένως λόγω της ενεργοποίησης κωδικών που δραστηριοποιήθηκαν σε δεύτερο χρόνο, αναμένοντας καλύτερα επίπεδα εισόδου.

Οι «διαβολικές» 666 μονάδες είναι πλέον το επόμενο σημείο αντίστασης του Γενικού Δείκτη, επίπεδο στο οποίο συναντάται ο εκθετικός κινητός μέσος των 200 ημερών. Μάλιστα υπάρχει μια αρκετά ασυνήθιστη σύμπτωση στο επίπεδο διάσπασης, καθώς το τελευταίο ανοδικό ραντεβού της αγοράς με τον εκθετικό κινητό μέσο είχε συμβεί στις 2 Φεβρουαρίου του 2019 σχεδόν στα ίδια επίπεδα διαπραγμάτευσης (677 μονάδες). Η παράδοση αυτής της διάσπασης έχει ένα μοτίβο συσσώρευσης πριν την τελική επίθεση, σενάριο το οποίο έχει και τις περισσότερες πιθανότητες επικράτησης την επόμενη εβδομάδα.

Τα αποτελέσματα συνεχίζονται και αυτήν την εβδομάδα, με τη Eurobank και τη Frigoglass μεθαύριο, Πέμπτη. Οι τάσεις που θα καταγραφούν στις κατηγορίες εσόδων και το πιστωτικό ρίσκο της Eurobank θα έχουν αντανάκλαση στις εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων των υπόλοιπων τριών συστημικών τραπεζών.

Αύριο, Τέταρτη, ολοκληρώνεται η δημόσια πρόταση της Newsphone, με προτεινόμενη τιμή 0,47 ευρώ ανά μετοχή και με τον προτείνοντα να έχει πλησιάσει μεν (82%), αλλά να απέχει ακόμα από το 90%, που είναι το όριο για τη διαγραφή της εταιρείας από το ταμπλό. Τέλος, την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, λήγουν τα παράγωγα για τη σειρά Νοεμβρίου.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 17/11/2020