Με τις εξελίξεις στον τομέα της διαστήματος και του «Space Economy» να είναι καταιγιστικές και να αγγίζουν άμεσα και τη χώρα μας, το Greek Space Tech Forum 2024 αποτελεί γεγονός.

Το πρώτο συνέδριο για την ελληνική διαστημική βιομηχανία της ethosEVENTS σε συνδιοργάνωση με την Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και τον Ελληνικό Συνεργατικό Σχηματισμό Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster) του Corallia διεξάγεται στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Ο Αθανάσιος Πότσης, PhD Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) απηύθυνε θεσμικό χαιρετισμό.

Η Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών – ΕΒΙΔΙΤΕ – ιδρύθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου του 2008 έπειτα από συντονισμένη προσπάθεια του μεγαλύτερου μέρους της εγχώριας βιομηχανίας, που δραστηριοποιείται στον χώρο της διαστημικής τεχνολογίας και εφαρμογών.

Μεταξύ άλλων τόνισε:

Είναι μία σημαντική μέρα, καθώς πριν μερικά χρόνια χρειαζόμουν αρκετά λεπτά για να πείσω ότι η Ελλάδα κάτι κάνει καλό στον τομέα του διαστήματος. Σήμερα είμαι χαρούμενος διότι το ξεπεράσαμε και δεν χρειάζεται να μιλήσω πολύ. Είναι σημαντική εξέλιξη για την χώρα. Βιώνουμε την κλιματική κρίση, χρειαζόμαστε καινούργια εργαλεία, όπως και να ενισχύσουμε την ασφάλεια της χώρας μας. Καταλαβαίνουμε ότι είναι ένας χώρος που δημιουργεί οικονομία κλίματος και θα φέρει επενδύσεις στην χώρα και θα αξιοποιήσει το σημαντικό αποθεμα της χώρας, δηλαδή το επιστημονικό προσωπικό. Θα ενώσει διαφορετικούς χώρους μεταξύ τους.  Επίσης σημαντικό είναι ότι ο χώρος του διαστήματος φέρνει κοντά όλο το οικοσύστημα που έχουμε στήσει μαζί με το οικοσύστημα άλλων ευρωπαϊκών χωρών με συνέργειες. Σημαντικό είναι ότι η τεχνολογία που αναπτύσσουμε στην χώρα είναι εξελιγμένη και δίνει εργασία σε πάνω από 3000 άτομα, με μεγάλο κύκλο εργασιών. Για πρώτη φορά νιώθουμε έτοιμοι και οργανωμένοι και δυνατοί να κάνουμε το πρώτο βήμα. Εδώ και 15 χρόνια θέτουμε την βιομηχανική στρατηγική για να έχουμε ένα εθνικό διαστημικό πρόγραμμα το οποίο είναι πλέον προς υλοποίηση και δίνει το έναυσμα να θέσουμε την Ελλάδα στον χάρτη. Αυτή η σπίθα, μαζί με το αρμόδιο υπουργείο, θα γίνει φλόγα για να εκτοξευθεί το στρατηγικό πλάνο.

ΓΙΑΤΙ ΑΞΙΖΕΙ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

  • Ώριμη βιομηχανική βάση
  • Λειτουργία του ESA Business Incubation Center στην Αθήνα
  • Το Space Cluster που λειτουργεί φέρνει πιο κοντά διάφορους τομείς
  • Μεγάλη δεξαμενή με νέο, υψηλού επιπέδου, εργατικό δυναμικό 
  • Οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
  • Η εθνική, βιομηχανική στρατηγική στο σωστό σημείο 
  • Αύξηση της συμμετοχής στα διαστημικά προγράμματα της ESA (85 εκατομμύρια στα επόμενα τρία χρόνια)
  • Συμβόλαια στα projects για 13 cube δορυφόρους 
  • Επίσημο εθνικό πρόγραμμα δορυφόρων 200 εκατ. Ευρώ 
  • Ειδικά επενδυτικά κίνητρα από την ελληνική κυβέρνηση
Photo Credits
©Ελένη Παπαδάκη/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ