H ιδιωτική πρωτοβουλία, το όραμα, η σωστή διαχείριση πόρων και οι ισχυρές συμμαχίες είναι η «συνταγή της επιτυχίας» της Astarte Capital Partners που επί χρόνια διαχειρίζεται κεφάλαια δισεκατομμυρίων ευρώ με στόχο τις επενδύσεις.

Η κα. Τερέζα Φαρμάκη, ιδρυτικό στέλεχος της εταιρείας και καλή γνώστης του κλάδου των επενδύσεων αποδίδει την επιτυχία της εταιρείας στις σωστές επιλογές του συνόλου των στελεχών.

Τα κριτήρια είναι αυστηρά και η Astarte λαμβάνει σοβαρά υπόψη σε κάθε επενδυτική κίνηση το τρίπτυχο «Εnvironment-Sustainability-Governance».

Δίνοντας έμφαση στη διακυβέρνηση η κα. Φαρμάκη εξηγεί ότι η διαδικασία διαμόρφωσης του fee model και της σχέσης με τους επενδυτές είναι ζωτικής σημασίας.

«Η ευθυγράμμιση των συμφερόντων είναι σημαντική για εμάς. Επιθυμούμε να μοιραζόμαστε την επιτυχία με τους managers και πετυχαίνουμε κερδοφορία καθώς η εταιρεία επεκτείνεται» λέει.

Ένα στοιχείο που κάνει την εταιρεία να ξεχωρίζει από ανάλογες του είδους της είναι το γεγονός ότι «χρεώνει» μόνο αμοιβές επιτυχίας και όχι διαχείρισης. Παράλληλα η διαφάνεια αποτελεί «πυλώνα» για την Astarte η οποία σε μόνιμη βάση μοιράζεται με άλλους μετόχους πληροφορίες για τα πάγια λειτουργικά έξοδα. «Οι συν-επενδυτές έχουν πλήρη πρόσβαση στα data μας» σημειώνει η κα Φαρμάκη,

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια καινοτόμος διάρθρωση αμοιβών και διακυβέρνησης στάθηκε η αφορμή για να βρεθεί η Astarte στη λίστα των επικρατέστερων για το βραβείο του πιο «καινοτόμου διαχειριστή του 2017», στα Βραβεία Θεσμικής Διαχείρισης.

Πρωτοπορία και διαφοροποίηση

Αυτή δεν είναι η μόνη καινοτόμος πτυχή της Astarte, η οποία επενδύει σε τομείς που συχνά δεν λαμβάνουν υπόψη άλλοι asset managers.

«Ο καθένας ενδιαφέρεται για τα real assets και κατανοεί τα οφέλη από το να τα συμπεριλάβουν στο asset allocation. Τα “σκληρά” assets περιορίζουν την προστασία και  τη συσχέτιση με τις κεφαλαιαγορές. Η προσέγγιση της Astarte ωστόσο είναι διαφορετική. Εστιάζουμε σε λιγότερο “κατανοητές” περιοχές που είναι λειτουργικά πολύπλοκες και για τις οποίες ο ανταγωνισμός είναι μικρότερος», εξηγεί η κα Τερέζα Φαρμάκη.

Οι έξυπνες επιλογές αποτελούν τον κινητήριο μοχλό της εταιρείας. Ως εκ τούτου αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες που να συσχετίζονται με megatrends, όπως η δημογραφία, η ψηφιοποίηση, τα big data, cloud computing και τα βιολογικά τρόφιμα. Ενδεικτικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η εταιρεία καταστρώνει ένα επενδυτικό πλάνο είναι αυτό των αμερικανικών βιολογικών καλλιεργειών. Από νωρίς η Astarte διαπίστωσε ένα έλλειμμα βιολογικών καλλιεργειών στις ΗΠΑ, γεγονός που εξανάγκαζε τους πωλητές να προμηθεύονται βιολογικό καλαμπόκι και σόγια από το εξωτερικό.Αυτή την έλλειψη η Astarte την αξιολογεί ως μεγάλη επενδυτική ευκαιρία.

Ένα ακόμη παράδειγμα επενδυτικής ευκαιρίας αφορά στο πώς διαμορφώνεται η ζήτηση στέγασης του πληθυσμού που αποσύρεται από την αγορά εργασίας. Η Astarte αξιολογεί την επένδυση σε ακίνητα που θα προορίζονται για συνταξιούχους σε Ην. Βασίλειο, Ισπανία, Ελβετία.

Άλλα πεδία δραστηριοποίησης αφορούν στην ανανεώσιμη ενέργεια και τα βιομηχανικά ακίνητα.

H εταιρεία, αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα fund manager, που δεν φοβάται το ρίσκο, διότι μπορεί και το εκμηδενίζει με σωστή στρατηγική, καλή γνώση της αγοράς, έγκαιρο updating του επενδυτικού περιβάλλοντος και ορθή διαχείριση. Αυτός είναι και ο λόγος που μεγάλοι επενδυτές την εμπιστεύονται, διοχετεύοντας τεράστια ποσά σε αυτή.

Διαβάστε επίσης:
Τερέζα Φαρμάκη: Η καταξιωμένη Ελληνίδα Fund Manager, ιδρυτικό στέλεχος της Astarte Capital Partners με παγκόσμιο αποτύπωμα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here