Στις τρεις κορυφαίες «Γυναίκες στην Ενέργεια» της Ευρώπης, συγκαταλέγεται η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος – Σ.Ε.Γ.Ε. και της Ενεργειακής Κοινότητας WEnCoop, Αποστολίνα Τσαλταμπάση.

Η κυρία Τσαλταμπάση, είναι η μοναδική από την Ελλάδα που συναγωνίζεται για την κατάκτηση του βραβείου «Γυναίκα στην Ενέργεια», το οποίο θα απονεμηθεί στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιώσιμης Ενέργειας 2022, με “εφόδιο” την Ενεργειακή Κοινότητα WEnCoop, μία πρωτοβουλία του Σ.Ε.Γ.Ε.

Η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας (EUSEW) και συγκεκριμένα την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες και η ψηφοφορία είναι ηλεκτρονική και ανοιχτή για όλους, έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2022.

Το βραβείο “Woman in Energy – Γυναίκα στην ενέργεια” αναδεικνύει γυναίκες που ηγούνται δραστηριοτήτων οι οποίες αποτελούν πρότυπο και συμβάλλουν στην προώθηση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια στην Ευρώπη. Επιπλέον, δίνεται έμφαση στις προσπάθειες προώθησης της συμμετοχής περισσότερων γυναικών στη πράσινη ενεργειακή μετάβαση, καθώς και τη στήριξη της ισότητας και των ίσων ευκαιριών στον τομέα της ενέργειας.

Η Ενεργειακή Κοινότητα WEnCoop αποτελεί την πρώτη αμιγώς Γυναικεία Ενεργειακή Κοινότητα λαϊκής βάσης σε Ελλάδα και Ευρώπη, στην οποία συν επενδύτριες αποτελούν αποκλειστικά γυναίκες επιχειρηματίες από όλη την Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2021 και έχει ήδη ενεργοποιήσει επενδύσεις 3.000.000 ευρώ. Στόχος των 66 μελών που συμμετέχουν στο εγχείρημα είναι αφενός να συμβάλουν ουσιαστικά στην Πράσινη Ενεργειακή Μετάβαση, και αφετέρου να εκπαιδεύουν γυναίκες πάνω σε ζητήματα ενεργειακής φτώχειας και ενεργειακής απόδοσης μέσα από σεμινάρια, εργαστήρια αλλά και μικροχρηματοδότησης της συμμετοχής τους. Ήδη περισσότερες από 500 γυναίκες έχουν συμμετάσχει και ενδυναμωθεί μέσω αυτών των δράσεων, αριθμός που αυξάνεται καθημερινά.

«Η ιδέα πίσω από τη δημιουργία της WEnCoop ήταν να δοθεί η δυνατότητα στις γυναίκες, ανεξάρτητα από την κατάσταση, το οικονομικό υπόβαθρο και το μορφωτικό τους επίπεδο, να προχωρήσουν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων που θα τις εκπαιδεύουν όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας, θα τους παρέχουν κατάρτιση σε θέματα ενεργειακής απόδοσης και θα τις υποστηρίζουν στην εφαρμογή πράσινων πολιτικών για τις επιχειρήσεις τους», ανέφερε η κυρία Τσαλταμπάση.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Ενέργειας (EUSEW) θα πραγματοποιηθεί στις 26-30 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες και στο διαδίκτυο, με συζητήσεις, προβληματισμούς και δραστηριότητες που θα διερευνούν το σχέδιο REPowerEU, την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τον τρόπο με τον οποίο θα τα καταστήσουν επιτυχή.

Κατά την διάρκεια αυτή της εβδομάδας, θα γίνει και απονομή των Ευρωπαϊκών Βραβείων Βιώσιμης Ενέργειας. Τα βραβεία θα απονεμηθούν σε τέσσερις κατηγορίες: Καινοτομία, Τοπική Ενεργειακή Δράση, Γυναίκα στην Ενέργεια και Νέος Ενεργειακός Πρωτοπόρος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here