Γράφει η «ξενοδόχος»
«Στη φετινή δύσκολη συγκυρία, μεγάλης όμως ζήτησης, οφείλουμε οι επαγγελματίες να διαφυλάξουμε το προϊόν μας από κακές πρακτικές, ενώ το κράτος οφείλει να ελέγχει, να προστατεύει τον ανταγωνισμό και να προχωρά σε καινοτόμες δράσεις στον τομέα εργασίας».
Η δήλωση ανήκει στον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννη Ρέτσο, ο οποίος έδωσε το ‘’παρών’’ χθές στην τακτική γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Ο ίδιος προτάσσει την ανάγκη ο κλάδος να παρέχει σωστή υπηρεσία, να απομονώνει τις επιχειρήσεις με λάθος πρακτικές και γι’ αυτές να επιβάλλονται πρόστιμα από την Πολιτεία.
- «Επιπλέον, θα πρέπει να διατηρήσουμε την υπηρεσία μας στο υψηλότερο επίπεδο και να τιμολογήσουμε σωστά γιατί αυτό διαφυλάσσει και την ποιότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος».
Ο ελληνικός τουρισμός κατέβαλε τεράστια προσπάθεια τη δεκαετία 2010- 2020 να φτάσει στα σημερινά υψηλά επίπεδα και είναι εύκολο με λάθος πρακτικές, προσπαθώντας κανείς να βγάλει τα …σπασμένα, να γκρεμίσει αυτό που έχει χτιστεί με τόσο κόπο όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Koρυφαίο ζήτημα είναι και το θέμα της έλλειψης εργαζομένων που θα το έχει μπροστά ο κλάδος τα επόμενα πολλά χρόνια.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ χρειάζεται στρατηγική προσέγγιση του προβλήματος και δύσκολες πολιτικές αποφάσεις:
- «Δε φτάνουν οι Ελληνες για να καλύψουν τις θέσεις, χρειάζονται με πολύ αυστηρούς κανόνες να έρθουν και ξένοι εργαζόμενοι- το έχει κάνει η Ισπανία και η Κύπρος πιο πρόσφατα. Χρειάζονται ακόμη στρατηγικές άμβλυνσης της εποχικότητας που είναι και ο βασικός λόγος για να ασχοληθούν περισσότεροι άνθρωποι με τον τουρισμό. Επίσης χρειάζονται πολιτικές απασχόλησης των νέων ανθρώπων στους προορισμούς και το χειμώνα, ώστε να φύγουμε από την πολιτική των επιδομάτων».