Κατηγορίες τόσο στον διευθύνοντα σύμβουλο Χέρμπερτ Ντις όσο και στον πρόεδρο Χανς Ντίτερ Πετς απήγγειλε η γερμανική δικαιοσύνη για το διαβόητο dieselgate. Οι κατηγορίες αφορούν στην χειραγώγηση της αγοράς καθώς επίσης και ότι απέτυχαν να εκμηδενίσουν τους οικονομικούς κινδύνους του σκανδάλου με το ντίζελ για τους μετόχους σε μια ικανή χρονική περίοδο. Κατηγορίες απαγγέλθηκαν και στον Μάρτιν Βίντερκορν, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας.

Οι κατηγορούμενοι που είναι κορυφαία στελέχη της Volkswagen εσκεμμένα δεν ενημέρωσαν τους επενδυτές εγκαίρως για τον οικονομικό αντίκτυπο του σκανδάλου, όπως ανέφερε σήμερα η εισαγγελία του Μπράουνσβαϊγκ.

Η παραδοχή της εταιρίας το 2015 ότι χρησιμοποίησε παράνομο λογισμικό για να παραποιεί τις δοκιμές για τις εκπομπές ρύπων έχει ήδη πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης. Η απαγγελία κατηγοριών από την εισαγγελία του Μπράουνσβαϊγκ εντάσσεται σε μια ξεχωριστή νομική προσπάθεια να δικαστούν τα διευθυντικά στελέχη που κατηγορούνται ότι καθυστέρησαν να αποκαλύψουν το σκάνδαλο στους επενδυτές.

Το διαβόητο dieselgate – Πως λειτουργούσε το πειραγμένο λογισμικό
Το σκάνδαλο των ρύπων της Volkswagen ξέσπασε το 2015 και αφορούσε παραποίηση στις μετρήσεις ρύπων των πετρελαιοκίνητων οχημάτων της Volkswagen στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τις κατηγορίες, η εταιρεία έδινε ψεύτικα στοιχεία για να περνάει τους ελέγχους ρύπανσης. Το σκάνδαλο συνολικά κόστισε στην Volkswagen πάνω από 30 δισ. δολάρια. 

Η εταιρεία εξαπατούσε επί σειρά ετών τις ομοσπονδιακές Αρχές όταν κατά τη διάρκεια των σχετικών τεστ που γίνονταν στο California Air Resources Board. Προκειμένου να λαμβάνει τη σχετική πιστοποίηση, εμφάνιζε «πειραγμένα» οχήματα. Για την ακρίβεια, η VW “έκλεβε” καθώς χρησιμοποιούσε λογισμικό για πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα  που παραποιούσε τις μετρήσεις για τις εκπομπές ρύπων.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) των ΗΠΑ, που εδρεύει στην Καλιφόρνια, αυτό σημαίνει ότι τα εν λόγω αυτοκίνητα εκπέμπουν οξείδια του αζώτου έως και 40 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο, με το αέριο αυτό να προκαλεί άσθμα και άλλες παθήσεις του αναπνευστικού. Ηδη εχει ξεκινήσει η ανάκληση αυτοκινήτων.

Τα αυτοκίνητα που ελέγχθηκαν ήταν 4κύλινδρα μοντέλα, κυρίως Jetta, Beetle, Golf και Audi A3 του 2009-2014, καθώς και Passat του 2014-’15, όλα με δίλιτρο πετρελαιοκινητήρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here