Την περασμένη εβδομάδα, το CNBC ανέφερε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ολοκληρώνει μια ετήσια αναθεώρηση πολιτικής και αναμένεται να αναλάβει σημαντική δέσμευση για την αύξηση του πληθωρισμού σύντομα διατηρώντας τα επιτόκια χαμηλά.

Καθώς το δολάριο ΗΠΑ πέφτει απότομα και η τιμή του χρυσού αυξάνεται, οι θεσμικοί επενδυτές μεταφέρουν τα χρήματά τους σε εναλλακτικές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένου του bitcoin.

Οι επενδυτές έχουν στοιχηματίσει ανάλογα, όπως αποδεικνύεται από τις υψηλές τιμές του χρυσού, την πτώση του δολαρίου ΗΠΑ και την αυξημένη ζήτηση για τίτλους που προστατεύονται από τον πληθωρισμό (TIPS).

Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα Fed αναμένεται να μην αυξήσει τα επιτόκια έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι πληθωρισμού και ανεργίας. Υποστηρίζοντας τις πολιτικές της Fed, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σικάγο Charles L. Evans είπε ότι θα ήθελε να διατηρήσει τα επιτόκια όπου είναι μέχρι να αυξηθεί ο πληθωρισμός περίπου 2,5%. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να επιτύχει η Fed τους στόχους της, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός είναι σήμερα πλησιέστερος στο 1% και το ποσοστό ανεργίας είναι υψηλότερο από ό, τι ήταν μετά τη Μεγάλη Ύφεση.

  • «Πιστεύουμε ότι η Fed θα καλωσορίσει δημοσίως τον πληθωρισμό σε εύρος από 2% έως και 4%, καθώς αντισταθμίστηκε από πολύ καιρό ο πληθωρισμός που ήταν κάτω από το 2% για τόσο καιρό στο παρελθόν», εξήγησε ο Ed Yardeni, επικεφαλής της Yardeni Research. Αποκαλεί αυτήν την προσέγγιση «άγρια ​​ανοδική» για εναλλακτικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

Ορισμένοι θεσμικοί επενδυτές αλλάζουν τις στρατηγικές τους για να αντικατοπτρίσουν το νέο περιβάλλον.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Microstrategy Inc, που είναι εισηγμένη στη Nasdaq (σύμβολο ticker MSTR), Michael Saylor, είπε κατά τη διάρκεια της κλήσης κερδών της εταιρείας για το 2ο τρίμηνο του 2020:

  • «Εάν έχετε μεγάλες τιμές δολαρίου και ελπίζετε για οποιαδήποτε απόδοση σε αυτά, αυτό είναι ξεθωριασμένο. Ο χρυσός, το ασήμι και το bitcoin δείχνουν δύναμη.»
  • «Το δολάριο, ο δείκτης DXY εξασθενεί. Η πίστη στο νόμισμα fiat σε όλη την αγορά εξασθενεί και το έχουμε δει σε συγκεντρώσεις στις περισσότερες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων κατά το δεύτερο τρίμηνο », σημείωσε. «Κατά συνέπεια, δεν θα ήταν συνετό να συνεχίσουμε να κατέχουμε μεγάλο μέρος του δολαρίου ως στρατηγική μας για τα θησαυροφυλάκια, και αυτό μας ώθησε να το ξανασκεφτούμε.»

Η CFO Microstrategy Phong Le είπε στους επενδυτές:

  • «Θα επιδιώξουμε να επενδύσουμε έως και άλλα 250 εκατομμύρια δολάρια τους επόμενους 12 μήνες σε μία ή περισσότερες εναλλακτικές επενδύσεις ή περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να περιλαμβάνουν μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα όπως χρυσό, ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία όπως bitcoin ή άλλους τύπους περιουσιακών στοιχείων.»
  • «Οι εισηγμένες εταιρείες αρχίζουν να διαφοροποιούν τις μετρητές τους σε bitcoin», σχολίασε ο Marty Bent, αρχισυντάκτης του Marty’s Bent, ένα καθημερινό ενημερωτικό δελτίο του Bitcoin.

Εν τω μεταξύ, ορισμένοι ειδικοί αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των πολιτικών της Fed.

Ο Peter Boockvar, διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής ομάδας Bleakley, παρατήρησε ότι ο χειρισμός των επιτοκίων δεν σημαίνει ότι φτάνουν σε κάποιο ποσοστό πληθωρισμού που επιλέγουν.

Όσον αφορά το σχέδιο της Fed να μειώσει τον πληθωρισμό εν μέσω ρεκόρ υψηλής ανεργίας, ενώ η οικονομική ανάκαμψη κινδυνεύει, σχολιάστηκε ως εξής:

  • «Δεν έχει κανένα απολύτως οικονομικό νόημα. Ο καταναλωτής είναι πολύ εύθραυστος αυτή τη στιγμή. Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι το υψηλότερο κόστος ζωής.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here