Ο εποπτικός φορέας του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Νέα Υόρκη (NYDFS) ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι πήρε τον έλεγχο της Signature Bank, που εδρεύει στη NY, και ότι διαχειριστής της πτώχευσής της είναι η Oμοσπονδιακή Yπηρεσία Eγγύησης των καταθέσεων (FDIC).

Ως την 31η Δεκεμβρίου 2022, στη Signature Bank ήταν αποταμιευμένο ποσό που αθροιστικά ανερχόταν σε 88,59 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πρόκειται για τη δεύτερη τράπεζα των ΗΠΑ που καταρρέει σε μερικές ημέρες.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε σε ανακοίνωση  που δημοσιοποίησε από κοινού με τους δύο προαναφερθέντες εποπτικούς φορείς, ότι όλοι οι καταθέτες της Signature Bank θα λάβουν τα χρήματά τους στο ακέραιο και ότι «δεν θα υποστεί καμία ζημία ο φορολογούμενος».

Στην Καλιφόρνια, όλοι  οι πελάτες της υπό εκκαθάριση Silicon Valley Bank θα ανακτήσουν το σύνολο των καταθέσεών τους .

Το μέτρο ανακοινώθηκε από την Αμερικανίδα υπουργό Οικονομικών Janet Yellen από κοινού με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (FED) και την ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC), έπειτα από διαβούλευση με τον αμερικανό πρόεδρο Jo Biden

O Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύθηκε ότι υπεύθυνοι για την πτώχευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank θα «λογοδοτήσουν».

  • «Δεσμεύομαι σθεναρά ότι οι υπεύθυνοι γι’ αυτό το χάλι θα λογοδοτήσουν πλήρως και ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχυθεί η εποπτεία και η ρύθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή τη θέση»

  • «Ο αμερικανικός λαός και οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη πως οι αποταμιεύσεις τους θα είναι εκεί όταν τις χρειάζονται»

Ανήγγειλε επίσης ότι θα τοποθετηθεί αργότερα σήμερα δημόσια για την κατάρρευση των δύο χρηματοπιστωτικών θεσμών και τις ενέργειες των αρχών