Γράφει η ξενοδόχος

 

Δεν παύει να εκπλήσσει o ελληνικός τουρισμός, που μετά την -κατά κοινή ομολογία- ανέλπιστα καλή πορεία του 2021, ενδέχεται να φτάσει τα νούμερα- ρεκόρ του 2019 επίσης νωρίτερα του αναμενομένου, από το 2022.

Την αποκάλυψη έκανε χθες από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και CEO των Εlectra Hotels & Resorts κ. Γιάννης Ρέτσος.

Το 2019 ο κλάδος είχε ‘’πιάσει’’ για πρώτη φορά τα 18,2 δις. ευρώ, από πλευράς εισπράξεων, ενώ φέτος εν μέσω πανδημίας οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης φαίνεται ότι κυμαίνονται μεταξύ 10 και 11 δισ. ευρώ.

Για την επόμενη σεζόν, η οποία θα εκκινήσει την 1η Απριλίου, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια, η ζήτηση είναι ήδη ικανοποιητική λόγω της συσσωρευμένης ζήτησης για ταξίδια σε όλη την Ευρώπη.

Με αφορμή και τον τίτλο της ειδικής ενότητας του συνεδρίου  ‘’Τουρισμός και Μεταποίηση. Ανταγωνιστικοί ή συμπληρωματικοί τομείς της ελληνικής οικονομίας;’’ ο κ. Ρέτσος επεσήμανε ότι

  • «για τον ΣΕΤΕ δεν υπάρχει το δίλημμα “τουρισμός ή μεταποίηση”. Τουρισμός σημαίνει συνέργειες και αυτήν τη στρατηγική συνεχίζουμε να στηρίζουμε.
  • Δε χαιρόμαστε, ως κλάδος, να έχουμε υψηλό ποσοστό συμμετοχής σε ένα ΑΕΠ, το οποίο όμως συρρικνώνεται όπως έγινε την περίοδο 2012 -2019.
  • Ο κλάδος θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει μία ευρύτερη συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο ο τουρισμός, συνεχίζοντας την αναπτυξιακή του πορεία, μπορεί να επηρεάσει θετικά και άλλους τομείς της οικονομίας, με στόχο η συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, με το ΑΕΠ ωστόσο να είναι και αυτό συνολικά υψηλότερο».

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here