του Κώστα Σιαμπράκου/Meizon Παροχή Χρημ. Υπηρεσιών

Αμείωτος παραμένει ο ρυθμός τοποθετήσεων σε μερίδια Αμοιβαίων Κεφαλαίων, σε βαθμό που συνεχίζει να μας εκπλήσσει θετικά, με κύριο ζητούμενο για το υπόλοιπο του καλοκαιριού, την συμπεριφορά των μεριδιούχων έναντι της θερινής ραστώνης, σε συνάρτηση με την περίοδο των διακοπών, αλλά και πως το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα επηρεάσει την επενδυτική τους διάθεση.

Εύλογα, το Ενεργητικό να αναρριχηθεί σε νέα υψηλά έτους, σημειώνοντας ποσοστιαία άνοδο 23,03% και να διαμορφωθεί στα 9,958 δις € (πολύ πιθανό την ερχόμενη εβδομάδα να καταφέρουμε να δούμε την “πολυπόθητη” διψήφια αξία συνολικής κεφαλαιοποίησης, καθώς υπολείπονται, μόλις, 42 εκατ. € – θα βοηθήσει, άραγε και λίγο, η Ελληνική χρηματιστηριακή αγορά…). Παράλληλα, από την αρχή της χρονιάς τα μερίδια έχουν ενισχυθεί κατά 18,87% και αντιστοιχούν σε αξία εισροών της τάξεως του 1,418 δις €. Ο βαθμός έντασης των εισροών στην αύξηση της κεφαλαιοποίησης (1,863 δις €), συνεχίζει να επεκτείνεται, κινούμενος στο ποσοστό του 76,13%!!!.

Η συνεισφορά, στα παραπάνω, της εβδομάδας που διανύσαμε ήταν ξεκάθαρα “παιχνίδι” των μεριδιούχων και των τοποθετήσεών τους, διότι αν και η μέση απόδοση της αγοράς των Α/Κ κινήθηκε σε μηδενικά επίπεδα, το Ενεργητικό σημείωσε άνοδο 0,50%, μέσω αύξησης μεριδίων 0,45%, που αντιστοιχούν σε εισροές 49,318 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης δεν υπήρξαν “ιδιαίτερες εντάσεις”, καθώς το εύρος τιμών κινήθηκε σε στενά επίπεδα, με αποτέλεσμα η γενική εικόνα να χαρακτηρίζεται ως μικτή. Αναλυτικότερα, από τις 19 κατηγορίες των Α/Κ, οι 11 έκλεισαν με κέρδη (αρκετές βέβαια με οριακή άνοδο καθαρών τιμών), οι 7 με ζημιές και μία παρέμεινε αμετάβλητη (Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών). Σε μέση θετική απόδοση ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,76%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 0,72% και τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,46%. Αντιθέτως, τις υψηλότερες μέσες αρνητικές αποδόσεις υπέστησαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,46%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,33% και τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -0,25%. Η παραμονή του έντονου όγκου συναλλαγών μεταφράζεται σε θετικό τελικό ισοζύγιο για 12 κατηγορίες και αρνητικό για 7.

Σχετική απορία προκαλούν οι εκροές αξίας 3,835 εκατ. €, για δεύτερη συνεχομένη εβδομάδα, στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας. Εντός του Ιουλίου, το σύνολο της αγοράς των Α/Κ καταγράφει εισροές 94,090 εκατ. €, ενώ η εν λόγω κατηγορία εκροές 6,758 εκατ. €. Έχουμε αναφέρει αρκετές φορές σε προηγούμενα σχόλιά μας ότι τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας δείχνουν να έχουν χάσει το φετινό momentum των εισροών, καθώς η συμπεριφορά του ΧΑ δεν δείχνει να πείθει και κρατά τους μεριδιούχους επιφυλακτικούς. Ελπίζουμε η συμπεριφορά αυτή να αλλάξει μέχρι τα τέλη της χρονιάς (άλλωστε έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν μεταφορές κεφαλαίων από άλλες κατηγορίες προς τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας, είτε μέσω κατοχύρωσης κερδών, είτε λόγω ευνοϊκότερων  προοπτικών για απολαβή αποδόσεων από την Ελληνική χρηματιστηριακή αγορά). Σε εκροές ακολούθησαν τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών και τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου, με 532 και 417 χιλ. €, αντιστοίχως.

Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη αξία αγορών μεριδίων έλαβε χώρα στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 17,361 εκατ. €, στα Funds of Funds Μικτά με 15,832 εκατ. €, στα Μικτά Α/Κ με 8,657 εκατ. € και στα Funds of Funds Μικτά με 4,241 εκατ. €.

 ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 20/07/2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here