του Κώστα Σιαμπράκου, ΚS MEIZON

 

Εβδομάδα θετικής μέσης απόδοσης διένυσε η αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων, συνεχίζοντας, μέσω της αύξησης των καθαρών τιμών, την προσπάθεια ανάκαμψης της αξίας του ενεργητικού της, καθώς οι μεριδιούχοι δεν δείχνουν, μέχρι στιγμής, διάθεση επανεπένδυσης των υψηλών εκροών του Μαρτίου.

Η εβδομαδιαία αύξηση της κεφαλαιοποίησης ανήλθε σε 97,589 εκατ. ευρώ, που ποσοστιαία μεταφράζεται σε 1,46%, και διαμόρφωσε το ενεργητικό σε περίπου 6,759 δισ. ευρώ.

H άνοδος είναι κατά πολύ μεγαλύτερη, καθώς την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν περιλαμβάνεται στην κεφαλαιοποίηση η άνοδος του Γενικού Δείκτη του ΧΑ κατά 3,90% και η αναρρίχησή του στις 660 μονάδες, η οποία έλαβε χώρα την Τετάρτη, ως αποτέλεσμα της πρότασης της Κομισιόν για νέο πακέτο στήριξης 750 δισ. ευρώ (και πιθανού οφέλους για την Ελλάδα 22,5 δισ. ευρώ μέσω επιδοτήσεων και 9,5 δισ. ευρώ μέσω δανείων).

Στη μέση απόδοση της αγοράς κατά 1,61% οφείλεται η άνοδος του ενεργητικού, καθώς, παρότι υπήρξε άνοδος των μεριδίων 0,24%, το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών έκλεισε με υψηλή αρνητική αξία, της τάξης των 20,011 εκατ. ευρώ.

Οι παρακινδυνευμένες προβλέψεις στα σχόλιά μας των τελευταίων τριών εβδομάδων, ότι οδηγούμαστε μέρα με τη μέρα σε βραχυπρόθεσμη ανοδική διόρθωση των αγορών, με μεγάλη μας χαρά, επαληθεύτηκαν. Αρκετοί από τους δείκτες παγκοσμίως ναι μεν δείχνουν πλέον αρνητικές αποδόσεις, αλλά με νούμερα που θα αντιστοιχούσαν σε μια φυσιολογική διόρθωση των αγορών έναντι των προηγούμενων κερδοφόρων ετών.

Ως επόμενο κομβικό χρονικό σημείο θέτουμε το διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου, όπου θα δίνονται στη δημοσιότητα τα νούμερα της πραγματικής ζημιάς τόσο στα μακροοικονομικά μεγέθη των χωρών λόγω του Covid-19 όσο και στους ισολογισμούς των εταιρειών, με τις ανακοινώσεις ενός τριμήνου που εμπεριέχει, σχεδόν, όλο το διάστημα του lockdown των εκάστοτε οικονομιών.

Την εβδομάδα που πέρασε, οι 19 κατηγορίες των Α/Κ κατέγραψαν κέρδη στο σύνολό τους. «Πρωταθλητές» μέσης θετικής απόδοσης ήταν τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 5,70% και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 5%. Η συσσώρευση της ελληνικής αγοράς (στη διάρκεια σχεδόν όλου του τελευταίου μήνα) περί των 600 μονάδων οδήγησε τελικά σε έντονη ανοδική κίνηση. Ακολούθησαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 3,02%, τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 2,24% και τα Μικτά Α/Κ με 2,13%. Τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, συνεχίζοντας τη σταθερή τους πορεία, έκλεισαν με μέση απόδοση 1,52%.

Η σχετική απουσία επενδυτικών κινήσεων εκ μέρους των μεριδιούχων –που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες– έδωσε τη θέση της σε αύξηση των συναλλαγών, αλλά με κύρια διάθεση τις πωλήσεις μερίδων. Οι υψηλότερες εκροές έλαβαν χώρα στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, με 13,288 εκατ. ευρώ. Για να μην υπάρξει όμως διαστρέβλωση της πραγματικής εικόνας, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στα περισσότερα από τα 44 Α/Κ υπήρξαν εισροές (η αρνητική αξία της κατηγορίας οφείλεται στις εκροές σε ένα μόνον Α/Κ, το ΔΗΛΟΣ Εισοδήματος Ομολ. Εσωτ. με 16,861 εκατ. ευρώ). Αμέσως επόμενες, σε αρνητική συναλλακτική αξία, ήταν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 10,689 εκατ. ευρώ και τα Funds of Funds Μικτά με 1,444 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 02/06/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ