του Κώστα Σιαμπράκου/Meizon Παροχή Χρημ. Υπηρεσιών

Ανοδικός, παραμένει, ο ρυθμός του Ενεργητικού της αγοράς των Αμοιβαίων Κεφαλαίων στις πρώτες ημέρες του 2021, αλλά, προς το παρόν, υστερεί σχετικά με τις πολύ αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία του στη φετινή χρονιά.

Αυτό οφείλεται, αποκλειστικά και μόνον, στις αρνητικές (μέχρι τώρα) αποδόσεις των Α/Κ που δραστηριοποιούνται στο Ελληνικό χρηματιστήριο και στις (σχεδόν) μηδενικές αποδόσεις των Ομολογιακών Α/Κ Ελλάδας και των Μικτών Α/Κ. Υπενθυμίζουμε, ότι, οι τρεις εν λόγω κατηγορίες αποτελούν το 55,20% της συνολικής κεφαλαιοποίησης, άρα επηρεάζουν σε μέγιστο βαθμό την πορεία της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων.

Ως προς τα spreads των Ελληνικών ομολόγων δεν μπορεί να υπάρξει “παράπονο”, μετά την πολλή καλή τους πορεία (και) την περσινή χρονιά – άρα μία έννοια “παροδικής κούρασης” κρίνεται ως φυσιολογική. Αντιθέτως, η πορεία του ΧΑΑ (έως τώρα) μας απογοητεύει, όταν η πλειονότητα των μετοχικών δεικτών παγκοσμίως καταγράφει ικανοποιητικά κέρδη. Δυστυχώς, όμως, ο MCSI Greece κινείται πτωτικά, όπως και κάποιοι ακόμη δείκτες χωρών μετρημένοι στα δάχτυλα, πχ MCSI Argentina, MSCI Brazil, MSCI Malaysia, MSCI Poland, κλπ.

Αποτέλεσμα, των παραπάνω, το θετικό πρόσημο του Ενεργητικού να κυμαίνεται στο 0,93% ή εναλλακτικά με αυξημένη κεφαλαιοποίηση κατά 75,407 εκατ. €. Συγκρίνοντας με το προηγούμενο έτος, στο οποίο οι υψηλές φιλοδοξίες άλλαξαν άρδην λόγω της υγειονομικής κρίσης, στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα το Ενεργητικό είχε αυξηθεί 2,37%, με την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης κατά 187 εκατ. € να έχει προέλθει εξίσου από αποδόσεις και εισροές κεφαλαίων.

Η μέχρι σήμερα, άνοδος του Ενεργητικού έχει προέλθει (σχεδόν) εξ ολοκλήρου από την άνοδο 1,10% των μεριδίων, που αντιστοιχούν σε εισροές 64,604 εκατ. €. Η πορεία των εισροών κρίνεται ως πολύ ικανοποιητική, ενώ διατηρεί την επενδυτική διάθεση των μεριδιούχων – από τον μήνα Μάιο και έπειτα.

Από την αρχή του 2021, η μέση απόδοση της αγοράς είναι θετική, περί του 0,93%, με τις 14 κατηγορίες των Α/Κ να έχουν επιτύχει κέρδη και τις 5 ζημιές. Σε μέση ανοδική απόδοση ξεχωρίζουν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 7,57% (τα 7 από τα 8 Α/Κ της κατηγορίας δραστηριοποιούνται στις λεγόμενες αναπτυσσόμενες Ευρωπαϊκές αγορές), τα Funds of Funds Μετοχικά με 4,17% τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 2,32%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 2,13% και τα Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 1,88%. Στον αντίποδα, τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυσσομένων Χωρών με -1,69%, τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -1,26% και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -1,12%, είναι οι κατηγορίες με τις μεγαλύτερες μέσες απώλειες.

Εισροές στις 16 από τις 19 κατηγορίες, με τις υψηλότερες στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας (16,943 εκατ. €), στα Funds of Funds Μικτά (15,456 εκατ. €) και στα Funds of Funds Μετοχικά (11,067 εκατ.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 26/01/2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here