του Κώστα Σιαμπράκου/Meizon Παροχή Χρημ. Υπηρεσιών

Παρά το γεγονός ότι διανύσαμε μία πτωτική εβδομάδα αποδόσεων, ουσιαστικά, στο σύνολο των επενδυτικών τίτλων ανά τον κόσμο, ο μεγάλος όγκος εισροών που υπήρξε στον Ελληνικό Θεσμό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, διατήρησε το Ενεργητικό στα υψηλά έτους.

Πράγματι, η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων σημείωσε, σχεδόν, μηδενικό θετικό πρόσημο (0,04%), με αποτέλεσμα να σταθεροποιηθεί περί των 8,658 δις €. Μοναδικός αρωγός, σε αυτή τη προσπάθεια, ήταν ο ανοδικός ρυθμός των μεριδίων 0,41%, ο οποίος αντιστοιχεί σε υψηλή αξία εισροών, της τάξεως των 50,523 εκατ. €.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν το Ενεργητικό να διατηρήσει τα επίπεδα της ποσοστιαίας ανόδου του, σε σχέση με την έναρξη του έτους, στο 6,97%. Τα μερίδια ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο στο 6,36%, η δε μεγάλη “επιτυχία” – μέχρι στιγμής – είναι το γεγονός, ότι, η αξία των εισροών ανέρχεται (πλέον) στα 443,898 εκατ. €.

Απομένει, μόνον, μία εβδομάδα για το κλείσιμο του πρώτου τριμήνου και δείχνει πολύ πιθανό οι εισροές να αγγίξουν το μισό δις €. Κάτι τέτοιο, στον Ελληνικό Θεσμό των Α/Κ, έχει να συμβεί άνω της δεκαετίας. Υπενθυμίζουμε, ότι, έχουμε αναφέρει πολλές φορές στα φετινά μας σχόλια για στόχο εισροών άνω του ενός δις, εντός του 2021. Η μέχρι τώρα ροή των κεφαλαίων και η επενδυτική διάθεση των μεριδιούχων, μάλλον, δεν θα μας διαψεύσουν. Το μόνο λυπηρό γεγονός, είναι ότι αυτός ο όγκος κεφαλαίων αναμενόταν το 2020, αλλά η υγειονομική κρίση διέκοψε τις ροές και απλώς την χαρακτήρισε ως μία ουδέτερη χρονιά. Οι εμπειρίες, όμως, ποτέ δεν πηγαίνουν χαμένες και ο Θεσμός απέδειξε ότι θα βγει πιο δυνατός μετά το τέλος της πανδημίας (αμήν και πότε…, καθώς το τρίτο κύμα παραμένει σε διεθνές επίπεδο, οπότε οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάκαμψη εντείνονται, άρα και η μεταβλητότητα στις αγορές).

Αυτές, ακριβώς, οι ανησυχίες ήταν που οδήγησαν το πρόσημο μέσης απόδοσης της αγοράς σε αρνητικά επίπεδα -0,49%. Μάλιστα, από το σύνολο των 19 κατηγοριών των Α/Κ, μόνον μία διασώθηκε με θετική μέση απόδοση – τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή, με 0,22%. Την υψηλότερη μέση αρνητική απόδοση υπέστησαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -3,57%, τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -1,96%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -1,20%, τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυσσομένων Χωρών με -0,51% και τα Μικτά Α/Κ, μαζί με τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, με το ίδιο πρόσημο -0,44%.

Ως προς το ζήτημα των εισροών μόνον ευχάριστα μπορεί να πει κανείς. Οι συναλλαγές παρέμειναν στα ύψη για ακόμη μία εβδομάδα, όπως και η επενδυτική διάθεση. Αν και ο αριθμός των κατηγοριών στο τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών δείχνει μοιρασμένος (10 με εισροές έναντι 9 με εκροές), η πραγματική εικόνα είναι διαφορετική, επειδή η αξία των εξαγορασμένων μεριδίων ήταν μικρή.

Σε αξία αγορών ξεχώρισαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 30,017 εκατ. €, τα Μικτά Α/Κ με 11,760 εκατ. €, τα Funds of Funds Μικτά με 7,045 εκατ. €, τα Funds of Funds Μετοχικά με 5,131 εκατ. € και τα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με 3,599 εκατ. €. Αντιθέτως, οι εντονότερες εκροές έλαβαν χώρα στα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 3,263 εκατ. €, στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 1,979 εκατ. € και στα ΑΚΧΑ Κυμαινόμενης ΚΑΕ με 1,037 εκατ. €.

 ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 30/03/2021

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here