Σε νέα υψηλά Ενεργητικού, οδήγησε η πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, την αγορά των Α/Κ, καθώς εν μέσω των διεθνών ομολογιακών και μετοχικών αναταράξεων, ο ΓΔ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου βρήκε διέξοδο να περάσει σε οριακά θετικά επίπεδα εντός του έτους, οπότε τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας και τα Μικτά Α/Κ βοήθησαν τα μέγιστα.

Βεβαιότατα, η διατήρηση της έντονης συναλλακτικής αξίας και των εισροών – για ακόμη μία εβδομάδα – δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη και δεν πρέπει να παραμελείται σε κανένα βαθμό. Αναλυτικότερα, σε σχέση με την έναρξη της χρονιάς, το Ενεργητικό έχει ενισχυθεί κατά 4,67% και κυμαίνεται περί των 8,471 δις €. Η αύξηση, μάλιστα, της κεφαλαιοποίησης κατά 376,866 εκατ. €, οφείλεται πρωτίστως σε εισροές, που αγγίζουν τα 326,713 εκατ. € (με παράλληλη αύξηση μεριδίων 4,86%)  και δευτερευόντως σε αποδόσεις.

Η εβδομαδιαία συνεισφορά στα παραπάνω, ήταν η σημαντική αύξηση του Ενεργητικού 1,57%, με θετική αξία κεφαλαιοποίησης 131,323 εκατ. €. Ο ρυθμός μεριδίων ήταν, επίσης, ανοδικός 0,48%, ενώ αντιστοιχεί σε εισροές 39,701 εκατ. €.

Ο μέσος όρος εβδομαδιαίων εισροών δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί άνω των 30 εκατ. €. Πιστεύουμε ότι δεν θα διαφοροποιηθεί αισθητά έως το τέλος του 2021 (εάν δεν υπάρξουν απρόβλεπτα γεγονότα), με αποτέλεσμα ο φετινός στόχος για αγορές μεριδίων αξίας άνω του ένα δις € άνετα, όχι μόνον να επαληθευθεί, αλλά και να ξεπερασθεί.

Ως προς τη μέση απόδοση της αγοράς, το πρόσημο ήταν ανοδικό 0,76%. Από τις 19 κατηγορίες των Α/Κ, οι 14 επέτυχαν κέρδη, ενώ οι 5 απώλειες. Σε μέση αύξηση καθαρών τιμών ηγήθηκαν τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 6,99% και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 5,18%. Στο γεγονός αυτό, θα θέλαμε να σταθούμε λίγο παραπάνω, καθώς δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι το Ελληνικό ΧΑ, (μέχρι στιγμής) έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με τα διεθνή χρηματιστήρια. Τουναντίον, δείχνει να κινείται παράλληλα: ειδικότερα, α) οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου – εντός του 2021 – καταγράφουν λίγο υψηλότερα κέρδη (πλην της Πορτογαλίας που είναι αρνητική -4%) και β) ομοίως, οι Ελληνικές τράπεζες κινούνται σε σχέση με τις Ευρωπαϊκές (πχ, το ETF Lyxor UCITS Stoxx Europe 600 Banks σημειώνει κέρδη 17% ή ο Ιταλικός δείκτης FTSE Italia All Share Banks 14%, με το μεγαλύτερο μέρος των κερδών αυτών να έχει επιτευχθεί στην μηνιαία χρονική βάση που διανύουμε).

Οι υπόλοιπες κατηγορίες, που ξεχώρισαν σε μέση ανοδική απόδοση, ήταν τα Μικτά Α/Κ με 1,26% και τα Funds of Funds Μικτά με 0,43%. Στον αντίποδα, τις υψηλότερες μέσες αρνητικής αποδόσεις υπέστησαν τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυσσομένων Χωρών με -0,60%, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -0,33% και τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με -0,20%.

Η συναλλακτική επενδυτική διάθεση των μεριδιούχων παραμένει υψηλή, τόσο ως προς τις πράξεις συναλλαγών, όσο και ως προς τις αγορές μεριδίων. Ακόμη μία εβδομάδα, οι κατηγορίες με εισροές (13) ήταν κατά πολύ περισσότερες αυτών με εκροές (6). Ο μεγαλύτερος όγκος συμμετοχών έλαβε χώρα στα Funds of Funds Μικτά με 13,521 εκατ. €, στα Funds of Funds Μετοχικά με 10,569 εκατ. €, και στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 8,821 εκατ. €. Τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας, δυστυχώς, έχασαν το momentum των εισροών, όχι μόνον στην εβδομάδα, αλλά και στον μήνα που πέρασε.

 (*) του Κώστα Σιαμπράκου/Meizon Παροχή Χρημ. Υπηρεσιών

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 09/03/2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here