Την ώρα που η πανδημία προκαλεί στο πέρασμά της, πέραν των υγειονομικών συνεπειών, δραματικές επιπτώσεις στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα, η συστράτευση όλων των ενεργών επιχειρηματικών και επενδυτικών δυνάμεων της χώρας καταδεικνύει τη συνειδητοποίηση της ανάγκης πως, πλέον, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης δίνεται μια, ίσως, τελευταία ευκαιρία για την ουσιαστική αναβάθμιση και της ευρύτερης κεφαλαιαγοράς. Ενός σημαντικού «εργαλείου» χρηματοδοτικής ενίσχυσης, προβολής, εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.

Από τον ΣΕΒ, την Ένωση Θεσμικών, τους χρηματιστές, τις ενώσεις και φορείς των επενδυτών μέχρι τις αρχές της αγοράς (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ΕΧΑΕ), όλοι καταβάλλουν εργώδεις προσπάθειες προκειμένου ένα πλέγμα μέτρων και κινήτρων να μετουσιωθεί σε έργα, σε πράξεις.

Σε αυτήν τη συγκυρία, η άτυπη επιτροπή για την αναβάθμιση της κεφαλαιαγοράς στοχεύει στην υλοποίηση εκείνων των προτάσεων που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν από το οικονομικό επιτελείο –πρωτοβουλία του αρμόδιου υφυπουργού με τη στήριξη όλων. Μένει η Πολιτεία να κάνει τα απαραίτητα για τη νομοθέτηση και άμεση υλοποίηση, προκειμένου να επιτευχθεί η εμβάθυνση της αγοράς μέσα στο 2021.

Η ethosMEDIA, ενεργότατο μέλος της κοινότητας για δεκαετίες, στήριξε εξ αρχής (και) αυτήν την προσπάθεια. Ενδεικτική είναι η πρόταση/πρόσκληση του Σπύρου Κυρίτση (προέδρου του ΣΜΕΧΑ), από το βήμα της εκδήλωσης για τα Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ 2020, για την υλοποίηση μέτρων που θα συμβάλλουν στην προσέλκυση νέων εισαγωγών και δημόσιων εγγραφών. Όπως και η προβολή της από το banks.com.gr, το ΧΡΗΜΑ Week και τώρα από τις σελίδες του περιοδικού ΧΡΗΜΑ. Σε ένα τεύχος-αφιέρωμα στο χρηματιστήριο, τον ρόλο του και τις προκλήσεις που ανοίγονται από το 2021. Με τους ειδικούς της αγοράς να εστιάζουν στη σημασία των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, να αναλύουν τις ευκαιρίες, τους κλάδους, τις νέες τάσεις (λ.χ. τη διεθνή στροφή προς το green energy), τα τεκταινόμενα στις αγορές ομολόγων (χρέους, επιτοκίων), στα αμοιβαία κεφάλαια.

Σε μια συγκυρία κατά την οποία, παρά τη συνεχιζόμενη διεθνή κρίση, η Wall Street συνεχίζει με αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρίσκονται σε διαδικασία επαναφοράς, το ΧΑ διεκδικεί το δικό του μερίδιο από την τεράστια «πίτα» υπερβάλλουσας ρευστότητας.

Ένα ουσιαστικά αναβαθμισμένο χρηματιστήριο, μια πιο αξιόπιστη κεφαλαιαγορά, ένα πιο θωρακισμένο νομικό σύστημα, σίγουρα, θα διεκδικήσουν με μεγαλύτερες πιθανότητες κάτι μεγαλύτερο.

Ας είναι (και) αυτό το τεύχος του περιοδικού ΧΡΗΜΑ, για τους ανθρώπους της αγοράς, ένα «σκαλί» για την «επόμενη μέρα» της.

……………………………………..

Περιοδικό ΧΡΗΜΑ, τευχ. Ιαν-Φεβ 2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here