Λίγες ημέρες απομένουν για το κλείσιμο του πρώτου τριμήνου του 2021, στο οποίο, μέχρι στιγμής, όλα πηγαίνουν κατ΄ευχήν για την αγορά των Αμοιβαίων Κεφαλαίων στο σύνολο των πρωτογενών της στοιχείων και ειδικότερα στο ζήτημα των εισροών.

Ήδη, την εβδομάδα που πέρασε, το Ενεργητικό αναρριχήθηκε σε νέα υψηλά έτους 7,22% και διαμορφώθηκε στα 8,678 δις €. Στην αύξηση της κεφαλαιοποίησης κατά 583,334 εκατ. €, η συμβολή των εισροών αγγίζει τα 398,254 εκατ. €, με αντίστοιχη αύξηση μεριδίων 5,99%.

Τα παραπάνω νούμερα καταδεικνύουν, ότι, ο Θεσμός των Α/Κ κινείται ακριβώς εντός των φετινών του στόχων: α) να ολοκληρώσει τη χρονιά με εισροές της τάξεως του ένα δις € ή και να τις ξεπεράσει και β) ει δυνατόν, η κεφαλαιοποίηση να βρεθεί – μετά από αρκετά έτη – σε διψήφια νούμερα. Ως προς τον πρώτο στόχο πιστεύουμε, εάν δεν υπάρξουν τυχόν απρόβλεπτες καταστάσεις, θα τα καταφέρει με σχετική άνεση.

Ως προς τον δεύτερο, ναι μεν είναι εφικτός, αλλά πρέπει να υπάρξει μεγάλη συνεισφορά από πλευράς αποδόσεων και ειδικότερα από τις κατηγορίες που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα σε ελληνικούς τίτλους. Ευελπιστούμε ότι όσο προχωρούμε προς το άνοιγμα της οικονομίας με την σταδιακή αποκλιμάκωση του lockdown (παρά την έκρηξη των κρουσμάτων στις μέρες που διανύουμε), με το μέγιστο ρόλο του ποσοστού του εμβολιασμένου πληθυσμού και την αποσαφήνιση – προς την περίοδο του Ιουνίου – ως προς τα μέγεθος της φετινής ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας, τότε τα πράγματα θα γίνονται πιο ξεκάθαρα για πιθανή διψήφια αξία Ενεργητικού στα τέλη του έτους. Άλλωστε, κρίνουμε το φετινό δεύτερο τρίμηνο, ως το σημαντικότερο του 2021. Θα δούμε…, καθώς μερικές δηλώσεις (όπως αυτές του Μπάιντεν περί Πούτιν και άμεσων συνεπειών στη Ρωσία) συχνά οδηγούν σε “νευρικό κλονισμό” – όταν, μάλιστα, βρίσκεσαι σε καραντίνα για διάστημα άνω των 365 ημερών ή όταν αρκετοί χρηματιστηριακοί δείκτες παγκοσμίως έχουν απογειωθεί και ψάχνουν αφορμές διόρθωσης.

Η συνεισφορά της εβδομάδας που πέρασε ήταν η ενίσχυση του Ενεργητικού κατά 1,10% , με αύξηση της κεφαλαιοποίησης περί των 97,733 εκατ. €. Στην ενίσχυση αυτή, πρώτο ρόλο έπαιξε η μέση απόδοση 1,13% της αγοράς και ακολούθησαν οι εισροές, οι οποίες ανήλθαν σε 15,392 εκατ. € (με αντίστοιχη αύξηση μεριδίων 0,46%).

Από τις 19 κατηγορίες των Α/Κ, οι 15 έκλεισαν με κέρδη, οι 3 με οριακές απώλειες και μία παρέμεινε αμετάβλητη (Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών). Πρωταθλητές μέσης θετικής εβδομαδιαίας απόδοσης ήταν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 3,03%, τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 3,01%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 2,49%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 2,05% και τα Funds of Funds Μετοχικά με 2%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here