του Κώστα Σιαμπράκου/Meizon Παροχή Χρημ. Υπηρεσιών

Εβδομάδα έκρηξης συναλλαγών ήταν αυτή που διανύσαμε, η οποία μάλιστα ήρε τις επιφυλάξεις μας ως προς την διαταραχή των εισροών από τις τυχόν επερχόμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών, όπου σε συνδυασμό με τις θετικές αποδόσεις, οδήγησαν το Ενεργητικό του Θεσμού των Αμοιβαίων Κεφαλαίων σε νέα υψηλά έτους.

Αναλυτικότερα, η συνολική αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων σημείωσε αύξηση 1,83% και διαμορφώθηκε στα 9,430 δις €. Η άνοδος της κεφαλαιοποίησης κατά 169,408 εκατ. € προήλθε από την μέση απόδοση της αγοράς 0,94% και από τον υψηλό όγκο εισροών, που άγγιξε τα 70,822 εκατ. € (παράλληλος θετικός ρυθμός μεριδίων 0,69%).

Ο φετινός διττός στόχος του Θεσμού των Α/Κ, όχι μόνον, είναι πλέον πολύ κοντά στο να πραγματοποιηθεί, αλλά μας εκπλήσσει θετικά ως προς το σύντομο χρονικό διάστημα επίτευξής του:

α) ως προς τις εισροές, η αξία τους από την έναρξη του έτους, ήδη, ανέρχεται στα 955,641 εκατ. € (αντιστοιχούν σε αύξηση μεριδίων 13,11%). Ο στόχος του ένα δις € είναι ζήτημα ημερών και φυσιολογικά θα επιτευχθεί στην πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, Τούτο, διότι, ο συνδυασμός του εβδομαδιαίου μέσου όρου εισροών, εντός του 2021, παραμένει άνω των 40 εκατ. €, όπως και ο βαθμός έντασής τους στην αύξηση της κεφαλαιοποίησης άνω του 70% (συγκεκριμένα στο 71,92%). Θα υπενθυμίσουμε για ακόμη μία φορά, ότι αυτό έχει να συμβεί – τουλάχιστον – άνω της 15ετίας και ειδικότερα σε κατηγορίες με επενδυτικό σκοπό και όχι βραχυπρόθεσμων τοποθετήσεων ή διαχείρισης διαθεσίμων.

β) ως προς το Ενεργητικό, ήδη, καταγράφει άνοδο 16,52% και απέχει περί των 570 εκατ. € από τον “διακαή πόθο” της διψήφιας κεφαλαιοποίησης (δηλ. των 10 δις €). Σε προηγούμενα έτη θα λέγαμε ότι αυτό δείχνει “βουνό”. Φέτος, όμως, μέχρι στιγμής, τα πράγματα δείχνουν διαφορετικά. Με τη διατήρηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης των μεριδιούχων, του προαναφερόμενου βαθμού έντασης εισροών και μία πιθανή επιστροφή του ΓΔ του ΧΑ σε προ πανδημίας επίπεδα (περί των 950 μονάδων – αν και δείχνει να έχει βραχυπρόθεσμες “δυσκολίες”), ο δεύτερος στόχος του Θεσμού των Α/Κ μπορεί να γίνει εφικτός μέχρι τα τέλη του α εξαμήνου. Μακάρι, λοιπόν, σε ένα μήνα από σήμερα, να μιλάμε για ένα “φανταστικό” α’ εξάμηνο, να μην υπάρξουν απρόσμενες καταστάσεις και να θέσουμε υψηλότερους στόχους για την περαιτέρω διάρκεια του έτους…

Επιστροφή στα εβδομαδιαία δρώμενα, με τις 18 από τις 19 κατηγορίες των Α/Κ να καταγράφουν κέρδη και μία να παραμένει με αμετάβλητο πρόσημο απόδοσης (ΑΚΧΑ Κυμαινόμενης ΚΑΕ). Την υψηλότερη θετική μέση απόδοση επέτυχαν τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 3,62%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 3,23%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 3,05%, τα Funds of Funds Μετοχικά με 1,64% και τα Μικτά Α/Κ με 1,04%.

Ο αριθμός των κατηγοριών με εισροές (15) “νίκησε κατά κράτος” αυτόν με εκροές (4). Σε αξία αγορών ξεχώρισαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 25,853 εκατ. €, τα Funds of Funds Μικτά με 21,718 εκατ. €, τα Μικτά Α/Κ με 7,884 εκατ. €, τα Funds of Funds Μετοχικά με 4,289 εκατ. € , τα ΑΚΧΑ Κυμαινόμενης ΚΑΕ με 3,810 εκατ. €, και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 3,484 εκατ. €. Τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου, ήταν τα μόνα με “σοβαρές” εκροές 1,048 εκατ. €.

 ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here