του Νικόλαου Μοσχάτου, Διευθυντή Ανθρώπινων Πόρων της Accenture (Ελλάδα και Βουλγαρία)

Η Accenture αποτελεί ηγέτιδα συμβουλευτική εταιρεία σε παγκόσμιο επίπεδο, με κορυφαίες δυνατότητες στους τομείς των ψηφιακών τεχνολογιών, του cloud και της ασφάλειας. Στην Ελλάδα, απασχολεί περισσότερους από 900 συμβούλους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με στόχο να βοηθήσει τους πελάτες της να βελτιώσουν την απόδοσή τους και να δημιουργήσουν βιώσιμη αξία στους οργανισμούς τους. Έχοντας ως επίκεντρο τον άνθρωπο, η Accenture επενδύει συνεχώς στο ανθρώπινο δυναμικό της, αναγνωρίζοντας την αξία του ως βασικού παράγοντα διαφοροποίησής της.

Στο πλαίσιο αυτό, η Accenture, σε στενή συνεργασία με την ΑΟΝ Solutions, σχεδίασε και υλοποίησε ένα από τα πρώτα ιδιωτικά ΤΕΑ στην Ελλάδα, τον Οκτώβριο του 2017. Το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Προσωπικού Accenture (ΤΕΑ Accenture) αποτελεί ένα δομημένο όχημα μακράς αποταμίευσης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ελληνικού Γραφείου. Σκοπός του είναι η χορήγηση επαγγελματικής ασφαλιστικής προστασίας, πέραν της παρεχόμενης από την υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, και συγκεκριμένα συνταξιοδοτική παροχή με τη μορφή εφάπαξ. Το πλαίσιο διακυβέρνησης είναι σαφώς προσδιορισμένο από τις αντίστοιχες Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όραμα της Accenture είναι να ενισχύσει την αποταμιευτική συνείδηση των εργαζομένων της και να δημιουργήσει μια έμπρακτη παρακαταθήκη, εξασφαλίζοντάς τους ασφαλέστερο συνταξιοδοτικό μέλλον. Ταυτόχρονα, είναι ξεκάθαρη η πρόθεσή της να ενδυναμώσει μια κουλτούρα υψηλής δέσμευσης και αφοσίωσης, ενισχύοντας τις εταιρικές αξίες της εμπιστοσύνης, της διαφάνειας και της καινοτομίας. Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται η διακράτηση των ταλέντων μέσω ενός δυνατού employer branding, ώστε να συνεχίζει να αποτελεί εργοδότη πρώτης επιλογής στον τομέα της. Τέλος, το ΤΕΑ αποτελεί ένα όχημα αναγνώρισης της συνεισφοράς και προσήλωσης των εργαζομένων στους εταιρικούς στόχους και την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας.

Τα μέλη του ΤΕΑ απολαμβάνουν ένα αποταμιευτικό σύστημα με βελτιωμένο φορολογικό καθεστώς σε επίπεδο εισφορών και παροχών. Τα ποσά της αποταμίευσης επενδύονται από έμπειρη διαχειριστική ομάδα, στοχεύοντας στη μέγιστη δυνατή απόδοση σε βάθος χρόνου, ενώ το λειτουργικό κόστος επιβαρύνει αποκλειστικά την εταιρεία.

Η Accenture, πιστεύοντας ένθερμα στον θεσμό, καταβάλλει εργοδοτικές τακτικές εισφορές στα ανώτερα στελέχη, ενώ παράλληλα κάθε μέλος έχει τη δυνατότητα καταβολής εθελοντικών εισφορών, με δυνατότητα αλλαγής της αποταμιευτικής του στρατηγικής δύο φορές τον χρόνο, καθώς και τη δυνατότητα καταβολής έκτακτων εισφορών. Παράλληλα, η εταιρεία προσανατολίζεται στην παροχή εργοδοτικών εισφορών σε όλους τους εργαζομένους της στο προσεχές μέλλον, θέλοντας να ενισχύσει περαιτέρω το αίσθημα ασφάλειας για το μέλλον των υπαλλήλων της.

Για την προσέλκυση μελών σχεδιάστηκε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εσωτερικής επικοινωνίας καθώς και ένα υπολογιστικό μοντέλο/εργαλείο ανάλυσης αποταμιευτικού οφέλους, βάσει του ποσοστού εισφορών που προτίθεται κάποιος να επενδύσει. Για τα εγγεγραμμένα μέλη η εταιρεία παρέχει επίσης μια πρωτοποριακή online εφαρμογή, μέσω της οποίας τα μέλη έχουν άμεση εξατομικευμένη ενημέρωση για τις κινήσεις και την αξία των συσσωρευμένων εισφορών τους καθώς και πρόβλεψη για το ύψος των χρηματικών διαθεσίμων τους κατά τη συνταξιοδότηση. Μπορούν, επίσης, να αιτηθούν αλλαγές στο ύψος των εισφορών τους, να ενημερώσουν τα στοιχεία του μητρώου τους ή να κάνουν αίτηση καταβολής παροχής.

Τέλος, οι εργοδοτικές εισφορές μελών που αποχωρούν από την εταιρεία και δεν έχουν θεμελιώσει όλα τα δικαιώματα εργοδοτικών εισφορών δεν επιστρέφονται στην εταιρεία, αλλά αναδιανέμονται στα υπόλοιπα ενεργά μέλη του ΤΕΑ.

Από την ίδρυση του ΤΕΑ έως σήμερα, περίπου το 20% του συνολικού πληθυσμού της εταιρείας είναι ενεργά μέλη, ενώ το 40% αυτών είναι μεταξύ 30-40 ετών, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις για το πώς μια εταιρεία με μέσο όρο ηλικίας περίπου 32 έτη θα υποστήριζε τα οφέλη μιας τέτοιας ενέργειας.

Παράλληλα, οι αποδόσεις σε ετήσια βάση –ακόμα και το 2020, εν μέσω πανδημίας– ήταν εντυπωσιακές, γεγονός που επιβεβαιώνει τη συγκροτημένη προσέγγιση της Διοίκησης και το πρακτικό ασφαλιστικό όφελος για τα μέλη του.

………………

περιοδικό ΧΡΗΜΑ, τευχ. Μαρ-Απρ 2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here