του Κώστα Σιαμπράκου/Meizon Παροχή Χρημ. Υπηρεσιών

Με την αφορμή της ανόδου του πληθωρισμού στην Αμερική και όπως είναι αναμενόμενο και σε πολλές άλλες οικονομίες του πλανήτη, ο μήνας Μάιος δεν αλλάζει την προσφιλή του τακτική, δηλαδή την δημιουργία πτωτικών αναταράξεων στις μετοχικές αγορές, παρότι η Αμερικάνικη κεντρική τράπεζα προσπαθεί να διαβεβαιώσει ότι το φαινόμενο θα είναι προσωρινό. Εύλογο, λοιπόν, να διανύσουμε μία εβδομάδα αρνητικών τιμών, με αποτέλεσμα η μέση απόδοση της αγοράς των Αμοιβαίων Κεφαλαίων να σημειώσει πτωτικό πρόσημο -0,54%. Όμως, παρόλα αυτά, ο φετινός “σύμμαχος” του Θεσμού, που δεν είναι άλλος από τις εισροές, κατάφερε να διατηρήσει την αξία του Ενεργητικού στα υψηλά έτους, 9,220 δις €, καθώς απορρόφησε στο έπακρο τις απώλειες που υπήρξαν από τις χαμηλότερες καθαρές τιμές των Α/Κ (μηδενική, σχεδόν, υποχώρηση της κεφαλαιοποίησης -0,04%). Τούτο συνέβη με την νέα άνοδο των μεριδίων κατά 0,48% και την διατήρηση του εβδομαδιαίου υψηλού όγκου των εισροών, που άγγιξαν τα 47,839 εκατ. €.

Τα εν λόγω δρώμενα σταθεροποίησαν το θετικό πρόσημο του Ενεργητικού περί του 13,92%, από την έναρξη της χρονιάς. Ο ρυθμός των μεριδίων συνέχισε την αυξητική του πορεία, που ανέρχεται σε 11,37%, οι δε εισροές ενισχύθηκαν στα 802,452 εκατ. €. Η αυξημένη κατά 1,126 δις € κεφαλαιοποίηση του συνόλου της αγοράς των Α/Κ, παραμένει “στα χέρια” των αγοραστών, καθώς η αξία των νέων μεριδίων αποτελεί το 71,29% του παραπάνω ποσού.

Απομένει να δούμε στις αμέσως επόμενες ημέρες, αν οι παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις οδηγήσουν σε περαιτέρω αναταράξεις τις αγορές και ποια θα είναι η αντίδραση των μεριδιούχων – αν δηλ. θα παραμείνει ο έντονος ρυθμός αγορών μεριδίων Α/Κ ή υπάρξει σκεπτικισμός.

Επιστροφή στις εβδομαδιαίες αποδόσεις, όπου από το σύνολο των 19 κατηγοριών των Α/Κ, οι 16 σημείωσαν ζημιές και οι 3 κέρδη. Σε αρνητική μέση απόδοση ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -1,96%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -1,83%, τα Funds of Funds Μετοχικά -1,81%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,91% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με -0,80%. Στον αντίποδα, οι 3 κατηγορίες που επέτυχαν θετική μέση απόδοση ήταν τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,75%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,37% και τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυσσομένων Χωρών με 0,35%. Για ακόμη μία εβδομάδα ο όγκος συναλλαγών παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, όπως και το επενδυτικό ενδιαφέρον, με τον αριθμό των κατηγοριών που κατέγραψαν θετικό ισοζύγιο (15) να είναι κατά πολύ υψηλότερος από αυτόν με εκροές (4).  Η μεγαλύτερη αξία εισροών έλαβε χώρα στα Μικτά Α/Κ με 13,621 εκατ. €, στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 13,319 εκατ. €, στα Funds of Funds Μικτά με 9,142 εκατ. €, στα Funds of Funds Μετοχικά με 5,026 εκατ. € και στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 4,695 εκατ. €. Η τελευταία κατηγορία δείχνει στο τελευταίο διάστημα να αρχίζει να αποκτά ξανά ενδιαφέρον στην επενδυτική σκέψη των μεριδιούχων (ελπίζουμε η τάση αυτή να συνεχισθεί). Η συνολική αξία των εκροών ήταν ιδιαιτέρως χαμηλή (ούτε καν ένα εκατ. €). Ξεχώρισαν τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 454 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με 434 χιλ. €. Σε μερίδιο αγοράς έναντι του Ενεργητικού ηγούνται τα Μικτά Α/Κ (23,47%), τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας (19,04%) και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας (13,48%).

 ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 18/05/2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here