Σχέδιο επίσπευσης της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σχεδιάζει η Alpha Bank που θα αποτελεί συνδυασμό μέτρων και λύσεων χωρίς να υφίσταται η ανάγκη αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με την Euroxx , η οποία επικαλείται σχετική τηλεδιάσκεψη της τράπεζας με τους αναλυτές, τα στελέχη τόνισαν τα παρακάτω:

  • Παρακολουθούν όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των κόκκινων δανείων και εξετάζουν τις επιλογές επιτάχυνσης του πλάνου μείωσης το 2019 μέσω ενός συνδυασμού μέτρων και δομικών λύσεων, αλλά σε κάθε περίπτωση, χωρίς να υπάρξει ανάγκη αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Σημειώνεται ότι το σχέδιο μείωσης των NPEs που υποβλήθηκε στον SSM κάνει λόγο για μείωσή τους κατά 63% ή κατά 13,8 δισ. ευρώ ως το 2021, στα 8 δισ. ευρώ, με το δείκτη NPE να διαμορφώνεται στο 20% στα τέλη 2021, από 49,9% στο εννεάμηνο του 2018. Η μείωση των NPEs το 2019 αναμένεται να επέλθει κατά πλειοψηφία μέσω πωλήσεων και ρευστοποιήσεων (το 56%), ενώ το 32% αναμένεται να επιτευχθεί μέσω διαγραφών.

 

  • Όσον αφορά στα σχέδια του ΤΧΣ και της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια, η τράπεζα ανέφερε ότι είναι στην σωστή κατεύθυνση και, δεδομένων των χαρακτηριστικών του χαρτοφυλακίου της Alpha, θα μπορούσε να συμβάλλει στο σχέδιο της ΤτΕ με χορηγήσεις ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το σχέδιο της ΤτΕ προβλέπει ένα πλήγμα περίπου 3% στους βασικούς κεφαλαιακούς δείκτες (CET1).

 

  • Μετά από οποιαδήποτε διάθεση δανείων, η Alpha Bank ΑΛΦΑ -1,59% αναμένεται να επωφεληθεί από τη χρήση τυποποιημένου μοντέλου στον υπολογισμό των σταθμισμένων σε κίνδυνο στοιχείων ενεργητικού της, καθώς η τράπεζα αποτιμά τα καθαρά ανοίγματα NPEs κάτω του 100%.

 

  • Στο μέτωπο των προβλέψεων, η τράπεζα έδωσε guidance για κόστος ρίσκου ύψους 2,2-2,3% επί των ακαθάριστων δανείων το 2018, ενώ επανέλαβε το guidance για κόστος ρίσκου στις 160-180 μονάδες βάσης το 2019, κάτι που αναμένεται να αποτελέσει καταλύτη για την κερδοφορία της.

 

  • Όσον αφορά στις συναλλαγές στο ΧΑ, η τράπεζα σημείωσε ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, δεν παρατηρούνται πωλήσεις βασικών μετόχων. Παράλληλα, η τράπεζα διέψευσε ως αβάσιμα τα σενάρια περί συγχώνευσης με άλλη ελληνική τράπεζα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here